Як працює мульти-спліт система

Сьогодні розміщення в будинку кондиціонера для створення комфортної атмосфери – це найпопулярніше явище. Щоб зробити його експлуатацію ще зручнішою та функціональнішою, використовують мульти-спліт системи.

Цей сучасний спосіб забезпечення приміщень прохолодним повітрям створює відчуття комфорту та затишку. Про те, що таке мульти-спліт система, та її особливості розглянемо у цій статті, а на сайті https://eco-servis.com.ua/kondicionery/bytovye-kondicionery/multi-split-sistemy/ компанії Эко Сервис ви зможете вибрати найоптимальнішу для ваших умов і потреб цю, та інші сучасні ефективні системи кондиціонування, вентиляції, опалення і водопостачання. 

Принцип роботи

Мульти-спліт система відрізняється стандартною кількістю внутрішніх блоків. Якщо звичайна спліт-система складається лише з двох, останній варіант має один зовнішній блок, до якого підключається відразу кілька внутрішніх.

Працює вона так само, як звичайний кондиціонер (примусово циркулює та охолоджує повітря в приміщенні), але в даному випадку це можна робити одночасно у кількох кімнатах. Зовнішній блок може бути оснащений одним або декількома компресорами для досягнення необхідної потужності.

Мульти-спліт систему встановлюють тоді, коли з технічних причин не можна встановити кілька звичайних. Встановлення кількох пов'язаних внутрішніх блоків у цьому випадку доступніше та зручніше. Також така система забезпечує і естетичну складову – наявність лише одного зовнішнього блоку на фасаді будівлі дозволяє не захаращувати зовнішній вигляд будинку.

Види мульти-спліт систем

Основна суть такого обладнання – це робота кількох внутрішніх блоків від зовнішнього. Вони працюють у одному встановленому режимі.

Такі системи кондиціонування розрізняються за способом розміщення:

  • Настінні. Це найпоширеніший варіант. Такі кондиціонери зручно розміщувати на стіні в кімнаті, вони не займають багато місця та зручні в установці. Завдяки цьому вони особливо популярні у квартирах, проте, добре підійдуть і для офісів. Вони здатні охолоджувати від 15 до 70 м ². Такі блоки крім побутових приміщень можуть встановлюватися і в спеціалізованих (складах, комп'ютерних залах і т.д.).
  • Канальні. Такі системи встановлюють за підвісними стелями, повністю ховаючи внутрішні блоки. Охолоджуване повітря розповсюджується по кімнатах через систему теплоізольованих повітроводів, які також розташовуються в міжстельовому просторі. Їхня потужність у середньому становить 12-25 кВт. Канальні кондиціонери добре підійдуть для квартири, заміського будинку чи офісу. Використання таких систем дозволяє одночасно вирішити питання вентиляції та кондиціювання приміщення.
  • Касетні. Дана система, як і канальна, призначена для встановлення за підвісною стелею. Їхня відмінність у тому, що вони розподіляють холодне повітря через нижню частину блоків. Такі блоки непомітні – вони закриваються ґратами і не впадають у вічі. При цьому вони забезпечують ефективний та рівномірний розподіл повітря у всіх напрямках.
  • Підлогово-стельові. Даний вид спліт-систем зазвичай вибирають, коли немає підвісної стелі. Вони встановлюються або унизу стіни, або на стелі. Потік повітря в першому випадку прямує вгору, а в другому – горизонтально вздовж стелі. Це забезпечує рівномірне поширення повітря у приміщеннях. Така система буде гарним варіантом для кімнат з нестандартним плануванням і де немає можливості монтувати кондиціонер за підвісною стелею.
  • Колони. Вони відрізняються від інших великими розмірами та способом встановлення – на підлозі. Такі варіанти використовуються там, де потрібне сильне охолодження повітря або у великих виробничих приміщеннях. Однак такі кондиціонери займають багато місця та впливають на естетику.

Крім того, мульти-спліт системи дозволяють використовувати різні внутрішні блоки, і розмістити, наприклад, в одній кімнаті настінний блок, а в іншій - стельові підлоги. Це дозволяє оптимально вбудовувати їх у інтер'єр.

У сучасних мульти-спліт системах практично завжди використовується інверторний принцип регулювання продуктивності. Однак рідше можуть використовуватися системи з неінверторним принципом регулювання Інверторний тип регулює і більш точно підтримує задану температуру і дозволяє економічніше використовувати електроенергію, а також збільшує термін зношування приладу.