Вітамін D, і його роль у нашому організмі

D – здається, найпопулярніший вітамін на сьогодні. Йому приписують властивості чи не «чарівної пігулки» від різних  проблем  зі здоров'ям. Чи так це насправді, що буде, якщо не пити вітамін D, і чи можна його перепити?

Навіщо потрібен вітамін D

Вітамін D насправді не вітамін, хоч саме так його називають лікарі. За властивостями це прогормон. Він потрапляє в організм з їжі, ультрафіолету або разом із БАДами, всередині організму перетворюється на гормон кальцитріол. Останній контролює різні функції тіла.

Головне завдання вітаміну D – допомагати організму всмоктувати кальцій та фосфор з їжі, зберігаючи кістки міцними, а шкіру – пружною. Він також підтримує репродуктивну функцію, ущільнює стінки судин, знижує ризик розвитку атеросклерозу та проблем з артеріальним тиском, підвищує опір організму інфекціям і навіть допомагає худнути (бере участь у жировому обміні), так що, якщо його не вистачає, процес зниження ваги суттєво уповільнюється.

У науковій статті «Вітамін D та позаскелетне здоров'я», опублікованій виданням UpToDate, йдеться, що у людей з дефіцитом вітаміну D ймовірність розвитку онкологічних та інших серйозних хвороб вища, ніж у тих, у кого він у нормі чи близький до неї. Але, згідно з даними, представленими в роботі «Рак та добавки з вітаміном D: систематичний огляд та метааналіз» групи вчених з Університету Абердіна, поки що рано стверджувати напевно, що в організмі з'явилося першим: рак чи дефіцит вітаміну D.

Де він є

Отримати вітамін D можна з продуктів харчування та під впливом ультрафіолету. На сайті 5632.com.ua ви дізнаєтесь, в яких продуктах його є найбільше. 

Проте підтримувати його норму природним шляхом складно, особливо жителям країн, де мало сонячних днів на рік. Судіть самі: добову дозу (~1000 ME) містять, наприклад, 4,5 кілограми сиру або 100 яєчних жовтків. У дикій жирній рибі на кшталт форелі та сьомги, яку заборонено виловлювати, міститься майже вчетверо більше вітаміну D, ніж у фермерській. Чимало цінної речовини і в мікроводорості, але жителі північних широт не включають їх у раціон регулярно. Крім того, деякі продукти (жирні соуси, випічка, солодощі) ускладнюють засвоєння вітаміну D.

Вітаміну D може стати трохи більше, якщо гуляти на свіжому повітрі по годині на день в одязі, що не прикриває все тіло, або навіть засмагати на пляжі дві-три години на день під час двотижневої відпустки. Проте за місяць після зміни способу життя його рівень опуститься до колишніх позначок.

Забезпечити себе вітаміном D за допомогою сонця в Україні непросто: мало сонячних днів на рік, плюс більшу частину часу городяни проводять у приміщеннях. А відвідування солярію не повинно бути тривалим через ризик розвитку меланоми. При цьому нанесення на шкіру сонцезахисних засобів, за останніми даними, не перешкоджає виробленню вітаміну D в організмі.

Як зрозуміти, чи потрібний мені вітамін D

Насамперед вітамін D необхідний людям із групи ризику: тим, хто майже не буває на свіжому повітрі, має проблеми зі здоров'ям, пов'язані з проблемою всмоктування жирів (вітамін є жиророзчинним і не виводиться з організму із сечею), страждає на остеопороз (зазвичай це захворювання виникає у жінок у період постменопаузи, коли кальцій починає всмоктуватися гірше та вимивається з кісток, що підвищує ризик падінь та переломів) або рахітом, а також повним людям з індексом маси тіла більше 30 кг/м² та літнім віком від 70 років.

Майже у всіх людей, які живуть у північних широтах (особливо в холодну пору року), за результатом аналізу виявляється, що рівень вітаміну D у крові нижчий за встановлену норму (брак чи дефіцит). Аналіз крові треба здавати для того, що визначити, скільки не вистачає до норми, і виходячи з результату підібрати відповідне дозування.

На вміст цього мікронутрієнта в організмі можуть впливати захворювання, вік, особливості метаболізму. Тому правило незмінне: спочатку аналізи, потім за необхідності прийом препарату. Якщо рівень вітаміну D у крові нижче 30 нг/мл, що буває в переважній більшості випадків, його слід збільшувати. 

Що не так з вітаміном D

Нещодавно проводили дослідження з аналізом впливу вітаміну D на опорно-руховий апарат. Його автори стверджують, що навіть при рівні вітаміну в крові 15-20 нг/мл (істотно нижче встановленої норми) ризик переломів та остеопорозу мінімальний, і немає жодних неприємних симптомів. Тому регулярний прийом БАДів з вітаміном D викликає питання, як і прийнята норма цього мікронутрієнта.

Не можна повністю виключати підтасовування фактів на рівні глобального фармринку: відомого в медичних колах американського ендокринолога Майкла Холліка, який створив чудову репутацію вітаміну D своїми численними працями, звинувачують у змові з провідними фармацевтичними компаніями. Від останніх, за даними журналістського розслідування The New York Times, з 2013 до 2017 року лікар отримав близько 163 тисяч доларів.

Як би там не було, на сьогоднішній день клінічні рекомендації щодо вітаміну D у всьому світі залишаються незмінними, і медичні організації радять не відмовлятися від додаткового прийому цього мікронутрієнта у разі його нестачі. А також не забувати перевіряти рівень вітаміну D у крові під час щорічної диспансеризації.

При цьому варто розуміти, що вітамін D не ліки: він не лікує від того чи іншого захворювання. Його вплив на організм зараз активно вивчається, але незалежних наукових досліджень, що підтверджують незаперечну користь, поки що недостатньо. Тому питання додаткового прийому цього вітаміну в більшості випадків (за винятком серйозних проблем зі здоров'ям, пов'язаних з його гострим дефіцитом) — це не питання життя та смерті, а швидше питання підвищення якості життя.