Сухість шкіри у новонароджених: причини, і чим зволожувати

Протягом перших тижнів життя у новонароджених дітей шкіра часто стає сухою, втрачає пружність і гладкість, починає лущитися. Звичайно, батьки починають хвилюватися та переживати, чи правильний догляд вони забезпечують своїй дитині.

У більшості випадків не варто турбуватися: сухість шкіри немовляти - це фізіологічна норма, пов'язана з переходом його з вологого, теплого середовища в суху повітряну, та ще й з перепадами температури. Втім, трапляються і відхилення від норми, а дізнатись чим зволожити шкіру дитини ви зможете на сайті bepanthen.ua. 

Що робить шкіру малюка такою сухою?

Будова шкіри немовляти перших місяців (грудничків) сильно відрізняється від структури шкіри дорослої людини. Її верхній шар (епідерміс) на 20-30% тонший, а роговий шар взагалі відсутній у дітей до 3-місячного віку. Така тонка шкіра надзвичайно вразлива, і її захист від роздратування має бути дуже ефективним. Роздратування можуть спричинити як неправильні засоби догляду за шкірою, так і «дорослі» пральні порошки. Тому слід дуже серйозно поставитися до вибору кремів, пінок для купання, а одяг і постільна білизна малюка прати тільки дитячими порошками.

Ще один серйозний дратівливий фактор – механічне тертя. Суха шкіра малюка під підгузником швидко стає червоною, роздратованою, хворобливою через вплив сечі та калу та тертя підгузника. Це називається пелюшковим дерматитом, стан, який кожен малюк випробував хоча б 1 раз у житті.

Правильний догляд за цією проблемною зоною – запорука комфортного стану малюка та спокійного сну як самого немовляти, так і батьків.

Як допомогти малюкові з сухою шкірою?

Звичайно, в першу чергу дотримуватися всіх правил гігієни та догляду за шкірою.

Зволоження повітря

Максимально понизити рівень сухості повітря, це досягається за допомогою повітряних зволожувачів. Насправді, шкіра новонародженого містить набагато більше води, ніж шкіра дорослого. Але як швидко вона вбирає воду, так швидко її і віддає, пересушується.

Купання

Щоденні ванни призначені насамперед для підтримки зволоженості шкіри. Тому використовувати пінки для купання слід 1-2 рази на тиждень, а щодня просто влаштовувати крихті водні процедури – ванни з теплою, не гарячою водою.

Зволоження та пом'якшення шкіри

Після купання на сухі ділянки шкіри нанести зволожуючий крем. Важливо використовувати крем відповідно до рекомендацій за віком. Адже шкіра навіть однорічної дитини відрізняється від шкіри новонародженої, і всі косметичні засоби розробляються відповідно до потреб дітей різного віку.


Атопічний дерматит. Це серйозне захворювання?

Але якщо сухість шкіри триває більше 2-3 місяців, до неї приєднується свербіж, з'являються мокнучі ділянки шкіри, слід звернутися до лікаря і перевірити на можливість наявності дерматитів – запальних захворювань шкіри.

Однією з найпоширеніших хвороб є атопічний дерматит. Відомо, що понад 20% дітей у світі є атопіками. Цей діагноз ставиться, як правило, у перший рік життя. На щастя, 60% дітей до 5-7 років переростають цю хворобу. Але, на жаль, 40% маленьких атопиків переходять у доросле життя із сухою шкірою, періодичними загостреннями, під час яких необхідне застосування зовнішніх лікарських засобів на основі глюкокортикостероїдів (гормонів).