6 ризиків, про які потрібно пам'ятати при покупці авто зі США

Все більшої популярності в Україні набирає послуга пригону бу авто зі США. На покупці таких машин можна заощадити близько 40%, якщо порівнювати із вторинним вітчизняним ринком. Крім того, вибір моделей та комплектацій на страхових аукціонах США куди різноманітніший за наш.

Але, крім позитивних сторін, є низка нюансів, які здатні затьмарити покупку. Щоб не витратити гроші на погане придбання, важливо знати всі можливі ризики та розуміти, як від них уберегтися. Насамперед, слід скористатися послугою carfax проверить на сайті carfax.best, адже це загальнонаціональна американська база даних, яка збирає історію щодо кожного зареєстрованого авто на території США та Канади.  

Експерти зібрали 9 ключових ризиків, із якими можуть зіткнутися потенційні покупці.

Вибір продавця

Перша помилка, з якою часто стикаються недосвідчені покупці, – покупка авто у перекупників або у «сірих дилерів». Щоб уберегти себе від подібних ситуацій, варто розглядати виключно автомобілі, які реалізують відомі страхові компанії.

Особливо уважно варто вибирати лоти на аукціонах Copart та Insurance Auto Auction (IAAI), оскільки на них може зареєструватися будь-який бажаючий без особливої ​​перевірки. Закритий аукціон, куди допускаються виключно великі дилери та страховики Manheim. Але тут продають виключно цілі автомобілі, що для нас не дуже вигідно.

Непослідовність дій

Якщо ви вперше стикаєтеся з роботою страхових аукціонів, все ж таки варто знайти професійного посередника, який допоможе з вибором та організацією доставки. Непослідовність дій – це додаткові витрати, необачна перевірка та збільшення термінів доставки.

Якщо ви все ж таки вирішуєте самостійно все робити, рекомендуємо почати процес покупки уживаного авто в США почати з наступних дій:

  • Вибір відповідного лота, продавцем якого є страхова компанія.
  • Ретельно перевірити історію машини, бажано через кілька сервісів.
  • Приблизно оцінити наслідки ДТП та вартість ремонту.
  • Якщо пропустити хоча б один етап, ви підвищуєте ризик придбання поганого автомобіля.

Купівля авто без перевірки

На якому б аукціоні і в якого продавця ви не купували б автомобіль, завжди потрібно уважно перевіряти його історію. У мережі є безліч сервісів, які надають інформацію із бази даних страховиків США. Суть всіх зводиться до одного: вбивається в рядок пошуку ВІН авто, і сервіс формує звіт транспортного засобу.

Неправильний прорахунок

Не всі автомобілі вигідно купувати та везти зі США до України. І якщо провести неграмотно прорахунок усіх ключових та супутніх платежів, можна купити авто, яке на вітчизняному вторинному ринку буде навіть дешевшим.

Особливо важлива стаття витрат – вартість запчастин та ремонту. Це обов'язково потрібно прораховувати.

Вибір неперевіреної логістичної компанії

Організація викупленої на страховому аукціоні машини є найважливішим етапом. Якщо вибрати невелику логістичну компанію, є ризик значної переплати, оскільки вони відправляються з конкретних портів, незалежно від того, в якому штаті був викуплений автомобіль. А перевезення через півкраїни оплачуватиме покупець.

А ще надійна добросовісна компанія:

  • завжди проводить фото- та відеофіксацію авто перед завантаженням у контейнер;
  • ретельно пакує демонтовані запчастини;
  • залишає в авто абсорбент, що не дає волозі накопичуватися в салоні, попереджає розвиток цвілі під час транспортування океаном.

Можете заощадити на інших етапах, але доставку краще організовувати через великі компанії.

Ремонт на незнайомих СТО

Фахівці, яким ви довіряєте відновлення машини повинні мати досвід роботи з американськими збірками. А звертаючись у перше-ліпше СТО, ви ризикуєте:

  • додатково витратитися на запчастини або отримати комплектуючі сумнівного виробництва або зовсім невідповідні;
  • сплатити оригінальні деталі, а отримати дешевий аналог;
  • отримати виконану роботу, яку за короткий час доведеться повністю переробляти.

І насамкінець: чітко обумовлюйте ціну ремонту та порядок дій, якщо СТО підбере та доставить невідповідні комплектуючі.