Чашка Петрі та її історія

Вчені, які працюють у галузі медицини та мікробіології не повинні припускатися помилок, саме тому особливі вимоги висуваються до обладнання. Якість посуду та додаткових предметів, що використовуються при роботі науковців, грає далеко не останню роль.

Чашка Петрі вважається незамінним аксесуаром, без якого просто неможливо обійтись у ботаніці, мікробіології, медицині та хімії. Завдяки їй можна виростити стовбурові клітини, тестувати нові лікарські препарати та відстежувати розвиток мікроорганізмів. А по посиланню стерильная чашка петри ви зможете купити ці, та інші якісні витратні матеріали і обладнання для лабораторій різного профілю діяльності в компанії СТАРЛАБ. 

Але щоб розібратися в нюансах цього лабораторного аксесуару, варто зазирнути в історію. 

Трохи історії

Усі ми знаємо Роберта Коха – великого мікробіолога, який зробив для науки дуже багато. 1872-го року його призначили санітарним лікарем у місті Вольштейні. У той час тут була епідемія сибірки і люди ніяк не могли з нею впоратися.

Вченим тоді не вірили і люди покладалися на те, що Бог послав їм покарання. Хвороба була небезпечною для сільського господарства. Худоба хворіла цілими табунами, заражалися і люди.

Кох досліджував кров загиблих тварин і побачив, що у всьому винна бацила. Він зумів виділити бацилу і її основі виростив чистову культуру.

Але умови не дозволяли йому працювати на повну силу. У стандартний бульйон потрапляли різні мікроби, і відбувалося змішування. Щоб досягти потрібного результату, доводилося відокремлювати мікроби один від одного по кілька разів.

Пізніше Коха було запрошено до великої німецької лабораторії. Тут у нього з'явилася можливість працювати у стерильних умовах та робити складні досліди.

Якщо раніше вчені використовували стандартні пробірки, але працювати було з ними незручно, то у Коха з'явилися чашки Петрі та доповнення до них, без яких просто неможливо працювати.

Винайшов знамениту чашку лаборант Коха, Юліус Ріхард Петрі, який пропрацював під його початком не довго. Стандартна чашка зменшилася у розмірах, а ковпак став плоским. Працювати з таким пристроєм стало зручно, а ризик зараження знизився до мінімуму.

Область застосування

В даний час скляна чашка Петрі набула широкого застосування в мікробіології для культивування колоній різних мікроорганізмів у наукових цілях. Для цього посуд наповнюється живильним середовищем, на яке висіваються певні культури мікроорганізмів.

Також чашка Петрі використовується в прикладній біології та ботаніці для випаровування різних рідких речовин, зберігання мікроскопічних елементів або дрібних фракцій різних медичних препаратів. Даний вид посуду великого діаметру може застосовуватися для препарування дрібних тварин та вивчення різних видів рослин.

Необхідно відзначити, що чашка Петрі часто використовується в галузі електроніки та електротехніки для травлення маленьких друкованих плат ноутбуків, телевізорів, планшетів та іншої сучасної електротехніки.

Крім цього чашка Петрі може використовуватись у тераріумах. Її застосовують як «гніздо» при розведенні дрібних земноводних тварин (жаб), таких, як листолази, плямисті дереволази тощо.