Що таке електропастух і навіщо він потрібний

Багато фермерів вважають за краще пасти овець, чи інших свійських тварин дідівськими методами. Тобто, наймаючи пастуха та виганяючи отару на пасовище. Нині існують сучасніші методи утримання тварин на місці випасу. Значним попитом користуються електроогорожі, або, як їх ще називають, електропастухи.

Електропастухом прийнято називати електричну огорожу навколо ділянки або території для вільного випасання тварин. Найчастіше таке пристосування використовують при облаштуванні тимчасових пасовищ для дрібної та великої рогатої худоби, а сайті pastuhi.com/pastuh/elektropastukhy-seriyi-bastion/ можна придбати такі пристрої по найкращій вартості. 

Конструкція та принцип роботи електропастуха

До комплекту системи електропастуха входить всього кілька компонентів, серед яких:

  • генератор;
  • ізолятори;
  • металеві, дерев'яні чи пластикові стійки;
  • стрічки;
  • сталеві та мідні багатожильні дроти.

Для складання конструкції та облаштування хвірток використовують додаткові аксесуари, а для створення та контролю стану електричного ланцюга – затискачі, тестери та інші пристрої. Для забезпечення безпечної роботи системи встановлюють громовідведення.

Головну роль при виборі конструкції огорожі має вигляд тварин, які утримуються в загоні. Основною відмінністю облаштування пасовищ для великої та дрібної рогатої худоби, а також іншої сільськогосподарської живності є висота монтажу стрічок огорожі, а також їх рядність. Зокрема:

  • пасовище для кіз, овець та свиней обтягують у 2 ряди тасьмою (стрічками), натягнутими на висоті 40 та 90 см від поверхні землі;
  • місце для вільного вигулу молодняку ​​великої та дрібної рогатої худоби та свиней, а також ділянку для випасу дорослих корів огороджують трьома лініями на висоті 30, 60 та 110 см;
  • територію для коней потрібно облаштовувати стрічками на висоті 80 та 140 см.

Принцип роботи електроогорожі полягає в передачі електроструму, що йде по дротах до стрічок, закріплених на стійках, від генератора або мережі (через перетворювач). Також джерелом струму може бути енергія сонця.

Головним питанням, яке задають консультантам потенційні покупці комплекту для облаштування системи електропастух, є безпека тварин. Незважаючи на те, що дріт, натягнутий як м'яка огорожа по стійках, підключений до генератора і знаходиться під напругою ні кози, ні вівці, ні корови, ні будь-яка інша худоба не стане жертвою електричного струму. Потужності та сили струму, а також напруги у дроті вистачає тільки на легке враження, але саме це стає причиною того, що тварина не прагне залишити загін.

Основні переваги електроогорожі

Система контролю за тваринами на вільному випасі має ряд переваг перед іншими способами. Використання конструкції дозволяє вирішити безліч питань, головними серед яких є:

  • Простота збирання та обслуговування. Системи електричної огорожі мають просту конструкцію, завдяки чому їх можна переносити з місця на місце та монтувати без застосування спеціальних інструментів та пристроїв.
  • Безпека тварин. У всі часи перед фермерами стояло завдання збереження поголів'я, а завдяки електроогорожі на територію пасовища не здатні пробратися хижаки.
  • Довговічність та швидка окупність. Системи для облаштування безпечних пасовищ виготовляються з матеріалів, стійких до впливу зовнішніх факторів та навколишнього середовища. Середній термін служби парканів зі стрічок під напругою становить 7 років, а окупиться такий комплект вже на другий рік використання, адже зарплата та утримання пастуха багаторазово перевищують витрати на придбання електроогорожі.