Поради мисливцям-початківцям щодо вибору рушниці

Купівля першої рушниці – непросте завдання для новачка. Фахівці підготували рекомендації, які допоможуть визначитися з вибором мисливської зброї.

Перша рушниця — немов перше кохання! Хороше надихне на все життя, а погане, навпаки, відіб'є весь інтерес до полювання. З іншого боку, коли людина ще не впевнена в тому, чи хоче вона зв'язати своє життя з цим заняттям, то переплачувати за дорогу рушницю не хочеться. Як початківці, так і досвідчені мисливці все частіше вибирають автомат Калашникова, це надійний мисливський карабін, який можна по найкращій вартості замовити в інтернет-магазині shopgun.com.ua. 

Загалом мисливські рушниці бувають двох видів: нарізні і гладкоствольні. Нарізна зброя відрізняється високою дальністю польоту кулі, що потребує підвищеної відповідальності та досвіду володіння зброєю. Саме тому для покупки нарізної зброї необхідний стаж володіння гладкоствольною як мінімум 5 років.

Гладкоствольні рушниці продаються без стажу. Основна характеристика – ствол не має нарізів. В основному застосовуються на дистанції до 50 метрів при візуальному контакті зі здобиччю, в окремих випадках до 100. Стрільба можлива як кулею, для полювання на велику дичину, так і дробом, для полювання на дрібну (качки, наприклад).

Калібри гладкоствольних рушниць

При виборі зброї необхідно визначитись із калібром. Калібр безпосередньо впливає на якість виконуваного завдання, поставленого перед зброєю, чи то полювання, самооборона, спорт і т.д.

Класифікується на такі види:

  • 12 калібр. Популярний серед досвідчених мисливців та чудово підійде для початківців. Має хороший осип дробу і при грамотному підборі патронів дозволяє полювати на багатьох тварин. Калібр "прощає" деякі помилки новачкам, рекомендується почати саме з нього.
  • 16 калібр. Має непогану забійну силу і купчастість на далеких дистанціях. Але навіска картечі та дробу невелика, що зменшує площу поразки. Основним мінусом є проблема підбору рушниці та боєприпасів, оскільки вона менш поширена.
  • 20 калібр. Відрізняється легкістю та компактністю. Часто використовується при ходовому полюванні. Патрон із кулею менше псує шкіру. При позитивних характеристиках має меншу далекобійність і забійну силу. 
  • 28 калібр. Призначений для далекої відстані. Рушниці можуть стріляти як дробом, так і кулями. Має набагато меншу віддачу в порівнянні з вищезгаданими калібрами. Підбір рушниці та патрона під цей калібр – завдання непросте, використовується досвідченими мисливцями для вузькоспеціалізованих завдань.
  • 32 калібр. Здебільшого застосовується на близьких дистанціях. При пострілі не створює багато шуму та віддачі. Хороша прикладистість та купчастість. Потребує певних навичок мисливця для точного пострілу. Підійде для мисливців із стажем.

Види гладкоствольної зброї

Рушниці діляться на такі типи залежно від конструктивних особливостей:

  • Переломні - двоствольні рушниці з вертикальним або горизонтальним розташуванням стволів. Відсутній магазин і механізм досилання, патрон розміщується безпосередньо в патронник після пострілу. Оснащені зовнішніми та внутрішніми курками. 
  • Самозарядне або напівавтоматичне. Одноствольна рушниця з підствольним магазином. Поділяються на інерційні, газовідвідні, а також ланкастери залежно від конструкції механізму перезаряджання. Відрізняються скорострільністю, завдяки чому дозволяють зробити кілька пострілів поспіль. 
  • Помпова – одноствольна рушниця з підствольним магазином. Для перезарядки необхідно після кожного пострілу проводити в рух ковзаюче вздовж підствольного магазину цев'є, відбувається викид гільзи та надсилання наступного патрона. 

Гладкоствольна зброя незамінна на полюванні і підійде для початківців. Головне при виборі розуміти, які завдання воно виконуватиме, визначитися з калібром і вибрати відповідну за якістю та ергономікою рушницю.