Телебачення у форматі Т2 – як і навіщо переходити на «цифру»

Ще якихось 15-20 років тому чи не єдиним способом отримати користь зі свого «ящика» була звичайна аналогова антена. Але світ довкола стрімко змінюється. З появою перших мобільних операторів стільниковий зв'язок «відкусив» собі значний шматок пирога – вільних радіочастот. І що більше з'являлося вишок з GSM-передавачами, то гірше ставав прийом у старої доброї кімнатної антени.

Трохи пізніше стали з'являтися кабельні провайдери, що пропонують велику кількість каналів, які тішили око гарною якістю. Особливим шиком на той час було супутникове телебачення, але його міг собі дозволити не кожен.

Але що сталося з аналоговим телебаченням? Худо-бідно дотягнувши до наших днів, воно ще живе і сьогодні. У великих містах зловити аналоговий канал вже навряд чи є можливим, але у віддалених від мегаполісної цивілізації куточках ще знайдеться пара-трійка місцевих каналів.

Що відбувається із телебаченням сьогодні?

Цифровому віку – цифрові стандарти. І якщо зараз «антенне» телебачення ще доступне в деяких регіонах, то найближчим часом українське аналогове телебачення остаточно кане в Лету.

Ще сім років тому Україна почала запроваджувати заміну застарілому аналоговому телебаченню – цифрове ТБ. На зміну "аналогу" прийшов формат DVB-T2 - це цифрове ефірне телебачення, що працює на сучасних частотах і дозволяє передавати якісне відео зі швидкістю до 45 Мбіт/с.

В даний час прийом такого мовлення є безкоштовним (тобто без щомісячної абонентської плати), достатньо придбати в інтернет-магазині radiotorg.com.ua спеціальний Т2-тюнер і підключити його до телевізора. В Україні ефір Т2 представлений 32 каналами і трохи відрізняється залежно від регіону.

Як підключити Т2-тюнер до телевізора?

Свого часу в рекламі цифрового телебачення говорилося, що підключити пристрій самостійно зможе кожен, навіть далекі від нових технологій, люди старшого покоління. І це справді так!

Практично будь-яка Т2-приставка оснащена класичним антеним входом, в який, власне, і потрібно підключити ту саму аналогову антену. Вибір останніх просто величезний і розкиданий у різних цінових категоріях, але переплачувати за антену є сенс лише в тому випадку, якщо Ви живете у віддаленій місцевості.

У межах міста ефір без проблем приймається і на прості «роги» (найпростіша антена, якою комплектувалася більшість телевізорів). З іншого боку, багато моделей приставок можуть спочатку мати вбудований підсилювач сигналу, так що можна використовувати найпростішу антену навіть на відстані від вежі з передавачем.

Далі нам потрібно підключити приставку безпосередньо до телевізора. Це можна зробити через HDMI-порт, AV-роз'єми (старі добрі «тюльпани») або, якщо Ваш телевізор пам'ятає ще часи Брежнєва, через звичайний антенний вхід. Підключаємо пристрій до розетки і чекаємо поки пройде початкове сканування каналів. От і все! Тепер можна безкоштовно переглядати 32 телеканали без перешкод та у чудовій якості.

Підсумки

Цифрове ефірне телебачення – це відмінна альтернатива старим антенам і найпростіший спосіб перейти від аналога до цифри. Найпростіший у підключенні та налаштуванні пристрій забезпечує відображення якісної картинки на будь-якому телевізорі, і це безперечний плюс, особливо якщо Ви, як і раніше, використовуєте антену і втомилися від постійних перешкод.

До того ж, підключення до Т2-мовлення залишається одним з найдоступніших - купуючи тюнер, вартість якого дуже і дуже прийнятна, Ви позбавляєтеся «задоволення» щомісячної абонентської плати.

З іншого боку, ефірному цифровому ТБ, можливо, поки що не вистачає кількості та різноманітності каналів, але, посилаючись на той самий прогрес, у майбутньому, можливо, їх стане більше.