Вчені вперше спостерігали як харчування впливає на імунітет

Вчені з Гарвардського університету нарешті змогли розкрити складний молекулярний механізм тріади дієта – мікробіота кишечника – імунітет. Відкриття має важливе значення для розробки нових методів лікування різноманітних запальних захворювань.

На сайті interfax.com.ua ви дізнаєтесь, чому вітчизняні рітейлери відмовляються продавати продукцію YARO, які наслідки мав скандальний пост в Instagram власниці бренду Юлії Привалової, і яку долю прогнозують першовідкривачу у напрямку healthy-продукту в Україні.

Робота міжнародної групи дослідників показала, що дієта впливає імунну систему через мікробний медіатор B. Fragilis в кишечнику. Згідно з експериментами на моделях мишей, каскад імунної сигналізації запускається метаболічним розпадом харчових амінокислот, повідомляє сайт Гарвардського університету.

Весь шлях виглядає наступним чином: амінокислоти з розгалуженим ланцюгом поглинаються B. Fragilis і перетворюються спеціальним ферментом на ліпідні молекули цукру, які також мають свої розгалужені ланцюги. Вони вловлюються імунними антигенпрезентуючими сигнальними клітинами, які, у свою чергу, спонукають природних кілерів - NK-клітини - здійснювати імунорегуляторну відповідь шляхом активації генів, що контролюють запалення.

Примітно, що з трьох амінокислот, що тестуються, кожна викликала різні структурні зміни в ліпідних молекулах, що призвело до трьох різних патернів зв'язування з імунними клітинами, уточнили вчені.

На другому етапі експериментів вчені синтезували в лабораторії ліпідні молекули та вводили їх мишам з виразковим колітом – важким запальним захворюванням кишечника.

Лікування значно скоротило симптоми хвороби, ознаки запалення у товстій кишці та допомогло гризунам набрати вагу.

Раніше вчені вже бачили зв'язок B. Fragilis та виразкового коліту, але тоді не розуміли всього механізму, що захищає від хвороби. Тепер вчені розраховують лікувати за допомогою створених у лабораторії молекул не тільки виразковий коліт, а й інші запальні захворювання кишечника та дихальних шляхів (оскільки NK-клітини також вистилають легені людини).