Просочення та лаки для надійного захисту дерева

Конструкції з дерева, що знаходяться просто неба перебувають у досить складних умовах і вимагають ефективного захисту від температурних перепадів, сонячного світла та дощу.

Щоб уберегти вироби від усіх цих впливів та зберегти первісну красу дерева, існує кілька видів обробки. Принципово їх слід розділити на дві групи: захисні просочення від гниття деревини та плівкові покриття. І ті й інші, при дотриманні технологій, чудово справляються зі своїм завданням, хоч і зовсім різними способами. А тут можна вигідно купити якісні засоби для обробки деревини, фарби для зовнішніх та внутрішніх робіт, різноманітні клеї, шпаклівки, герметики, розчинники, професійні малярські інструменти, та допоміжні матеріали від відомих виробників.

Захисні просочення

Захисні просочення – це склади масел з водними розчинами репелентів (біопрепарати для відлякування короїдів та шкідників) та присадками проти УФ променів, здатні добре просочуватися у масив деревини.

На відміну від поліуретанових лаків, ці просочення не створюють на поверхні деревини плівку. Вони попереджають від біоруйнувань та висихань, додають деревині нові властивості і не дозволяють воді вбратися.

Недолік захисних просочень у тому, що з часом вони вбираються деревом, і його поверхня знову стає незахищеною. Тому потрібно щорічно проводити обробку виробів наново.

Перевага ж просочення в тому, що при повторному нанесенні на деревину не потрібно ніяких попередніх обробок.

Плівкові покриття

Плівкове покриття (лак) має такі ж характеристики, як і багато інших покриттів для виробів. Нанесені на поверхню, вони утворюють прозору перешкоду, що протидіє впливу зовнішніх впливів, запобыгаэ гниттю деревини.

Поліуретанові склади більше використовують для внутрішньої обробки. Але деякі складові всередині будинку, наприклад, двері, покривають поліуретаном для зовнішніх робіт.

На основі поліуретану (або алкідо-уретану) виробляються такі склади, які в народі називають корабельний або яхтний лак. Таке покриття призначається для обробки корабельних дерев'яних деталей, зменшення впливу надагресивного морського середовища. Ці лаки відрізняються досить високою стійкістю до різних зовнішніх впливів і ідеально підходять для обробки дерев'яних конструкцій, що знаходяться просто неба.

Відмінність між лаками для внутрішньої і зовнішньої обробки дерева на відкритому повітрі, це те, що в останніх знаходиться більше твердих частинок, завдяки чому такі покриття створюють тонку, але дуже надійну і довготривалу плівку. У поліуретанах для зовнішніх робіт є анти-ультрафіолетові присадки, що оберігають деревину від згубного впливу сонячних променів. Щоправда, з часом ефективність присадок знижується.

Однак нічого ідеального немає, на жаль, і поліуретанові покриття також мають свої недоліки. Коли лакова плівка зношується, щоб нанести свіжий шар, доводиться всю оброблювану поверхню знову зачищати, надаючи їй шорсткість. Таку обробку достатньо виконувати раз на кілька років.

Яке захисне покриття вибрати для деревини

Ось ми підійшли до найголовнішого питання: як правильно вибрати покриття для виробу з деревини? У принципі це залежить від типу та величини конструкції/деталі. Наприклад при будівництві веранди або навісу краще підійде захисне просочення. Воно легша при обробці, та й дешевша.

А ось при складанні меблів краще використовувати поліуретанове плівкове покриття. Хоча б тому, що дерев'яні меблі, на тій же дачній ділянці виглядає набагато привабливіше, якщо у них надійне гладке оздоблення. 

Як наносити захисний лак

Нанісши початковий шар лаку, дати йому повністю висохнути. Далі поверхню злегка зашкурити та нанести черговий шар. І так повторити як мінімум тричі.

Обробка конструкцій з дерева, і захист їх від гниття, що знаходяться поза домом, не відрізняється особливою складністю. Потрібно лише правильно вибрати захисне просочення чи лак, тобто те, що найкраще підійде для конкретного виробу.