Розмальовки врятують від стресу і подарують хороший настрій

Соціологи стверджують, що у сучасному світі дорослішання стало наступати значно пізніше. Обчислити це нескладно, адже зараз найголовніший атрибут дитинства – ігри – більше не асоціюється з дітьми.

Завдяки комп'ютерам та мобільним телефонам захоплюватися іграми стало звичайною справою у будь-якому віці. Але справа не лише у технологіях. З не меншим задоволенням дорослі потай збирають звичайні конструктори, куплені в подарунок чадам, а випробувати радіокерований вертоліт - це взагалі свята справа.

Тяга до предметів з дитинства не залишилася непоміченою, і ось у продажу з'явилися розмальовки для дорослих, причому є не тільки у паперовому, але й онлайн варіантах, повірте гарний настрій тут, плюс позбавлення стресу, і чудова можливість відкрити та розвинути творчу особистість!

Насправді, як такі розмальовки для дорослих існують вже давно. Їх застосовують в освітніх цілях, тому що вважається, що при розмальовуванні ми краще концентруємось і запам'ятовуємо деталі. Наприклад, у студентів-медиків популярні анатомічні розмальовки. У деяких країнах розмальовки використовують для пропаганди – випускалися екземпляри про Барака Обаму, про дев'яте вересня, а ще в природі існує розмальовка під назвою Being Gay Is Okay. Але найпопулярнішими донедавна були книжки-пародії, у яких для розфарбовування пропонувалися зовсім недитячі картинки, наприклад сцени з відомих фільмів жахів.

І ось минулого року настав переворот - в топ книг, що найбільше продаються, на сайті Amazon вийшли антистрес-розмальовки. Це стало великим сюрпризом не лише для аналітиків, а й для авторів таких розмальовок. Один із провідних виробників канцтоварів навіть поскаржився, що через нову моду не встигає постачати достатню кількість кольорових олівців. Звідки взялася така популярність? Невже книжки-розмальовки справді допомагають у боротьбі зі стресом?

У психіатрії існує напрямок, який називається «арт-терапія». У ньому навіть засвітився Зігмунд Фрейд, який стверджував, що малюнки відображають підсвідомість пацієнта набагато краще за слова. Арт-терапія це досить широка сфера знань про те, як мистецтво впливає на здоров'я. Експерименти показують, що у пацієнтів зменшується стрес, пропадають депресія та безсоння, виліковуються фобії, підвищуються настрій та самооцінка. Взаємодія з прекрасним може бути як пасивною (прослуховування музики, перегляд картин, читання), так і активною (спів, малювання, танці, акторська гра).

Розфарбовування – це активна арт-терапія. Терапевтичний ефект ґрунтується на кількох речах.

  • Під час розфарбовування людина зосереджується на процесі, причому всі злободенні проблеми відходять на другий план. Більше того, повторювані та дрібні предмети на картинках сприяють зануренню у стан, близький до медитації.
  • З'являється можливість виявити фантазію. 
  • Розвивається дрібна моторика. Давно відомо, що писати від руки корисніше, ніж користуватися клавіатурою, але що робити, якщо це вміння перестало вписуватися в сучасне життя? Досить озброїтися олівцем і почати розфарбовувати, ефект той самий. Ризикнемо припустити, що це буде профілактикою від тунельного синдрому, яким так залякують всіх любителів комп'ютерних мишей.
  • Лікування кольоротерапією. У науки немає прямих доказів того, що червоний колір викликає агресію, а зелений - заспокоює, але саме так вважається споконвіку (напевно, недарма). Сучасна психологія теж стоїть на місці і винаходить безліч «різнокольорових» вправ. Наприклад: виберіть два кольори, один - який вам зараз симпатичний, другий - який вам не подобається. Розфарбуйте малюнок, використовуючи лише ці два кольори. Проаналізуйте свої емоції.

Але якщо говорити зовсім відверто, в арт-терапії розфарбовування – це лише перший крок до чогось більшого, перша сходинка у самовираженні. Не встигнете озирнутися, і ось ви вже ліпите із пластиліну свої потаємні страхи або шиєте ляльку, яка є прообразом ваших позитивних якостей у теперішньому. 

Будь-кому, хто наважиться випробувати на собі цілющу дію антистрес-розмальовки, доведеться подолати чимало стресів на шляху до внутрішньої гармонії