5 основних помилок покупців сонячних батарей

Купівля сонячних батарей - це ефективний спосіб скоротити витрати на електроенергію і застрахуватися від постійно зростаючих тарифів. Ви також менше впливатимете на навколишнє середовище, зменшуючи викиди вуглекислого газу.

Останніми роками ціни на сонячні системи падають через технологічні досягнення та державні субсидії. На сайті solartech.if.ua ви зможете ознайомитись з вигідними пропозиціями від компанії Solar Technology, яка пропонує комплексні послуги з проектування і встановлення автономних, мережевих і гібридних СЕС різної потужності. 

Тим не менш, є й інші важливі фактори, які необхідно враховувати, оскільки ваше рішення про покупку сонячних батарей не повинно ґрунтуватися виключно на ціні. 

А ще вкрай важливо зважати на типові помилки, які роблять покупці як автономних, і з'єднаних із мережею фотоелектричних установок.

Помилка №1

Пікові сонячні години і години сонячного сяйва. Новачки не розуміють різницю між цими двома поняттями. У сонячній енергетиці для визначення вироблення енергії сонячними батареями використовується параметр пікових сонячних годин, цей параметр – зовсім не тривалість світлового дня!

Помилка №2

Неправильна оцінка споживання енергії електроприладами. Дуже часто покупці занижують своє споживання і потім дивуються, чому не вистачає енергії від сонячних батарей. 

У нас є багато електроприладів у будинку, але мало хто знає скільки споживає кожен прилад. Для оцінки споживаної потужності можна скористатися двома методами: використовувати спеціальний прилад, який вимірює споживання побутового приладу, або вивчити шильдики приладів. Особливу увагу зверніть на потужні прилади – кондиціонери, холодильники, електрообігрівачі, водонагрівачі, електричні плити та духовки тощо, так як аме вони визначають основне енергоспоживання.

Помилка №3

Необґрунтовані очікування. Якщо ви вирішили використати «зелену енергію» або, навіть більше, захотіли відключитися від електромереж, вам може здатися, що покупка якогось «комплекту для дачі» з потужністю сонячної панелі 100Вт або «комплекту для дому» із сонячною батареєю в 500Вт вирішить все ваші проблеми і ви зможете забезпечити себе електроенергією, не змінюючи нічого у звичках споживання енергії. На жаль, це невірно.

Помилка №4

Неправильне встановлення сонячних панелей. Є багато вимог щодо встановлення сонячних панелей. По-перше, потрібно встановлювати їх якомога точніше на південь. Відхилення від південного напрямку більш ніж на 30 градусів веде до різкого зниження кількості електроенергії, що виробляється. Важливим є також кут нахилу до горизонту. Оптимальним для автономної системи вважається кут нахилу, що дорівнює широті місцевості.

Ще одна помилка – недостатня вентиляція сонячних панелей. Між дахом та сонячною панеллю має бути вільний рух повітря для відведення тепла. При нагріванні сонячні батареї знижують свою потужність - температурний коефіцієнт потужності вказується в специфікаціях на панелі і дорівнює в середньому 0,3-0,4% на градус.

Помилка №5

Вірити обіцянкам продавців, які надто хороші, щоб бути правдою. Якщо вам пропонують сонячні панелі або навіть комплект із сонячними батареями за ціну набагато нижчу за середньоринкову, або обіцяють за мінімальні вкладення отримати «купу благ», не потрібно вірити таким продавцям.

В інтернеті є багато сайтів, де продається "найкраще обладнання", "найкращі сонячні батареї", "працюючі від інфрачервоного випромінювання" або навіть "від випромінювання зірок". Часто продавці заявляють про те, що їх установка має ККД, які більші навіть за теоретично можливе (наприклад, для вітроустановок заявляють ККД у 80%, а для сонячних панелей — у 50 і більше відсотків). Не можна вірити цьому, тому що це дуже добре, щоб бути правдою.

Звичайно, кожен покупець не зобов'язаний знати значення теоретичного ККД сонячних панелей або вітроустановок, але якщо вам пропонують купити "пристрій", який дозволить вам отримувати енергію в десятки або сотні разів дешевше, ніж ви отримуєте від електромереж - не вірте цьому. Якщо вам обіцяють "обнулити" ваші рахунки за електроенергію, або "безкоштовне обладнання" - тікайте від таких продавців. Вас або просто обдурять або продадуть браковане або неякісне обладнання.