Основні питання психотерапії онлайн

Сьогодні, щоб потрапити на прийом до хорошого психолога, достатньо кількох клацань миші. Звучить дивно, але це правда. Сучасні технології дозволяють достатньо полегшити життя, заощадити час і гроші і не прив'язуватися до свого міста чи країни під час вибору спеціаліста.

Онлайн психолог – це дуже зручно, ефективно і безпечно, особливо якщо йдеться дуже делікатну вразливу дитячу психіку. Досвідчений психолог для підлітка онлайн проведе сеанс і проконсультує вас по відеозвязку, причому в низці випадків такий варіант кращий, ніж офлайн-зустрічі.

Наскільки ефективна психологічна допомога онлайн?

Так, онлайн-допомога ефективна. Про це свідчать і наукові дослідження, і численні окремі випадки, описані практиками. Дослідження проводилися дуже різнобічні, це оцінка результатів онлайн-терапії, і порівняння її з класичними варіантами допомоги.

При цьому розглядався досить великий спектр проблем та захворювань: від тривожних станів та розладів харчування до сімейних конфліктів. Якщо коротко – 90% тих, хто звертався за допомогою за допомогою інтернету, вважають, що їм це допомогло. Окремі дослідження для порівняння ефектів очної та онлайн роботи показали, що вони знаходяться на одному рівні.

Можна також говорити і про успішне застосування при консультуванні в мережі різних методів: від когнітивно-поведінкової та гештальт-терапії до психоаналізу. Очевидно, питання не в тому, який метод краще працює онлайн, а в тому, чи фахівець може адаптувати свої професійні навички до такого формату роботи.

З якими проблемами є сенс звертатися до психолога онлайн, а з якими не варто?

На даний момент, строго кажучи, протипоказанням до терапії онлайн є те саме, що і до психотерапії загалом - а саме, наявність стану, що вимагає іншої, невідкладної допомоги (психозу або вкрай важкого соматичного стану).

Онлайн-терапія затребувана при панічних та інших тривожних розладах, депресії, сімейних проблемах, сексуальних порушеннях, психосоматичних захворюваннях, а також при широкому колі психологічних проблем (невпевненість у собі, труднощі у спілкуванні тощо).

Онлайн допомога - це лише консультації з Skype, чи існують інші варіанти?

Наразі можливі кілька варіантів. Говоримо про «зараз», оскільки нові технології обіцяють дивовижні можливості в майбутньому – наприклад, застосування віртуальної реальності та спеціалізованих додатків в інтернет-психотерапії.

Отже, варіанти роботи на сьогоднішній день:

  • режим відео-консультації (за допомогою Skype, Viber, Messenger, Oovoo та ін. програм). Це найбільш наближений до традиційного варіанту спосіб роботи, оскільки зберігається режим face-to-face. Однак він більш вимогливий до якості зв'язку (хоча з розвитком мереж цей нюанс дедалі менш важливий).
  • голосова консультація (за допомогою будь-яких програм, що дозволяють здійснювати дзвінки). На практиці здебільшого такий варіант використовується, як правило, у трьох випадках – нестійкий інтернет (наприклад, у дорозі), бажання клієнта не показувати свою зовнішність або технічну неможливість використовувати камеру. Ефективність такого способу роботи не поступається відеоформату, за умови, що клієнт здатний досить чітко висловлювати свої думки та сприймати інформацію «на слух» (з переважною аудіальною системою сприйняття).
  • листування в чаті в режимі реального часу (так зване, синхронне листування) - зазвичай здійснюється в програмах миттєвого обміну текстовими повідомленнями (Skype, Viber та ін) або соціальних мережах. Цей формат затребуваний клієнтами, які не можуть усамітнитися повністю на достатній час (молоді мами; люди, які працюють вахтовим методом тощо), а також тими, хто має повільний інтернет. 

Чи працюють психологи онлайн із сімейними парами чи групами?

Консультування пари в інтернеті, безумовно, складніше, ніж робота з одним клієнтом, однак, і це зараз цілком можливе та ефективно. Вже достатньо подібної практики, що дозволило скоригувати прийоми та методи роботи під цей формат.

В основному, консультація відбувається у відео форматі за допомогою Skype або аналогічних програм. Групова робота найпоширеніша. Використовуються вебінари, онлайн-курси, закриті групи у соціальних мережах з можливістю групових дискусій на стіні групи.

Все більше систем дають змогу використовувати режим відеоконференції в групі (наприклад, Google Hangouts, Skype, ooVoo).

Що потрібно вміти, щоб працювати з психологом дистанційно?

Всупереч поширеній думці, скористатися web-терапією може будь-хто, навіть найпасивніший користувач Мережі. На практиці, наприклад, були випадки, коли клієнтом ставала людина, яка взагалі не знайома з інтернетом, у цьому випадку або допомагали близькі, або сам клієнт зв'язувався зі мною просто по телефону.

Єдина вимога у разі онлайн-терапії – це наявність інтернету, потрібних програм та мінімальні навички їх використання. Наприклад, для роботи у текстовому форматі – здатність досить швидко друкувати.