7 правил, що допоможуть збільшити термін служби шин

Нова гума в наші дні коштує досить дорого. Тому сьогодні більшість водіїв хотіли б знати, як можна збільшити термін служби шин.

У принципі, зробити це не важко. Достатньо тримати покришки у нормальному стані, вчасно усуваючи проколи, а також використовувати правильний стиль водіння. А ще важливо у випадку виникнення проблем з гумою звертатися в хороший шиномонтаж, зокрема на сайті https://shinaremont.kiev.ua/uk/services/bokovoi-porez/ ви дізнаєтесь де у Києві на Позняках / Осокорках роблять якісний ремонт бічних порізів. 

Відмовтеся від «лахміття»

Зробіть спочатку правильний та раціональний вибір. Не закликаємо купувати виключно нові шини, бо не кожен може собі їх дозволити, але ставити відверто «втомлені» зношені колеса, щоб поїздити пару місяців — не найкраща затія.

По-перше, вам доведеться знову купувати шини, причому досить скоро. Тож чи не краще відразу взяти максимально «живі», які служитимуть вам вірою та правдою хоча б кілька років?

По-друге, стерті покришки нізащо не відповідають. Наприклад, під час дощу вони не протидіють акваплануванню, оскільки не здатні відводити з плями контакту великі обсяги води. Гальмування перетворюється на хвилюючий атракціон, оскільки площа контакту з дорожньою поверхнею є досить умовною.

Їздіть плавно

Наївно очікувати тривалого терміну служби, якщо практикувати регулярний дрифт. Але підточити колеса може і динамічний стиль водіння з високими швидкостями, проходженням поворотів під характерний свист і різкими гальмуваннями.

Експерти компанії Goodyear нагадують: при 120 км/год шини стираються вдвічі швидше, ніж при 60 км/год. Зрозуміло, що на шосе ніхто не їздить у міському темпі, але темпи руху за межею розумного загрожують. Гумовий склад нагрівається та змінює свої показники міцності.

Перехід за межі індексу швидкості теж загрожує неприємностями. Цей параметр вказує на «максималку», яку шина витримує без втрати своїх властивостей протягом десяти хвилин. Так, наприклад, літера H у маркуванні вказує на 210 км/год, V – на 240 км/год, а ZR – понад 240 км/год.

Не перевантажуйте машину

Перетворювати машину на в'ючну тварину шкідливо не тільки для компонентів підвіски, а й для коліс. Кожній моделі та модифікації покришок не випадково відповідає свій індекс навантаження, який визначає гранично допустиму вагу на кожну шину. Якщо його перевищити, відбудеться деформація плями контакту, а потім перегрів та прискорений знос.

Розшифрувати індекс навантаження можна за допомогою відповідної таблиці. Скажімо, маркування 70 говорить про допустимі 335 кг на кожне колесо, а всі чотири можуть витримати до 1340 кг. У разі позначення 80 це 450 кг і 1800 кг відповідно.

Регулярно перевіряйте тиск

Це найважливіший пункт, про який у жодному разі не можна забувати. Контролювати тиск у шинах рекомендується раз на два тижні, а також перевіряти обов'язково перед далекою дорогою. Виставляти параметр слід виходячи з рекомендацій виробника, які містяться у маркуванні-пам'ятці на лючці бензобака або на кузові.

Від коректного тиску в шинах залежить витрата палива, керованість та гальмування. Якщо вона перевищена, протектор почне зношуватися посередині. На підспущених покришках буде видно потертості по краях, споживання палива зросте, та й прогнозоване уповільнення в екстреній ситуації розраховувати не доводиться. Низький тиск також призведе до того, що колеса не зможуть ефективно гасити удари від дорожніх нерівностей.

Не забувайте про балансування

Биття або вібрація, що виникають у певному динамічному діапазоні або нервують водія постійно, - правильний сигнал заїхати на шиномонтаж. Зважаючи на все, відбулося розбалансування і одна частина покришки важить більше за іншу. При цьому протектор зношується нерівномірно, що може призвести до збільшення гальмівного шляху.

Контролюйте стан підвіски

Несправність підвіски безпосередньо відбивається на шинах. Втомлені амортизатори провокують пошкодження протектора, що нагадують вм'ятини та пагорби. Передня кромка блоків протектора стирається через знос шарових опор, сайлентблоків і ступичних підшипників.

Нарешті, колеса сильно страждають при некоректних кутах установки - проблеми зі схожим розвалом проявлять себе у вигляді нерівномірного зносу. В особливо запущених випадках з одного краю протектор є присутнім як такий, а інший він стертий і шина нагадує майже гладкий гоночний «слік».

Зберігайте шини правильно

Не варто ігнорувати правила щодо правильного складування коліс. Як нагадує компанія Michelin, зберігати їх слід у чистому, провітрюваному, сухому приміщенні при температурі від -30oС до +30oС і вентиляцією, поза дією прямих сонячних променів і атмосферних явищ, далеко від будь-яких хімічних матеріалів, розчинників або вуглеводнів (нафтопродуктів), якість гумових матеріалів.

Також слід тримати покришки подалі від будь-яких предметів, здатних завдати механічних пошкоджень та від будь-яких джерел тепла, відкритого полум'я, елементів розжарювання, від обладнання, що виділяє іскри та електричні розряди та будь-яких джерел озону (наприклад, трансформаторів, електродвигунів, зварювальних апаратів).

Перед зберіганням очистіть покришки від бруду, який може приховати пошкодження та прискорити старіння. Якщо комплект йде разом з дисками, складуйте його горизонтально або підвісивши вертикально. Ставити вертикально небажано це може призвести до деформації шин. З шинами без дисків ситуація зворотна. Їх слід зберігати стоячи, не складати і підвішувати.