Чому потрібно вивчати англійську мову з дошкільнятами

Іноді батьки думають: "У школі все встигнеться", втім це не зовсім вірно. Давайте розберемося, навіщо потрібна англійська дитині у віці 4-7 років.

За даними ЮНІСЕФ, до трьох років формується 80% мозку. У тому числі закладаються навички розпізнавання та відтворення звуків, мовний апарат підлаштовується під фонетику мови, а нейронні зв'язки мозку починають активно формуватися. Вчені навіть виділяють поняття «критичного періоду», після якого освоїти іноземну мову стає складніше.

Чим раніше дитина почне вивчати іноземну, тим краще в неї вийде, а рекомендується займатися англійською з професійними педагогами. Зупиніть свій вибір на центрі розвитку дитини Львів "Майстерня знань", заняття тут проводять дійсно професійні, турботливі викладачі, забезпечуючи гармонійний всесторннній розвиток малечі.  

Ось кілька аргументів за навчання англійської мови у дошкільному віці:

  • По-перше, це час активного розвитку мозку. Починає стрімко працювати уява і відбувається розширення меж дитячого світу. Дитина здатна легше засвоювати все нове та говорити фразами.
  • Деякі батьки бояться у віці перевантажити дитину, залишаючи вивчення англійської до часів школи. Проте саме в школі починається повне завантаження дитини. Вона потрапляє у стресову ситуацію, тому що змінюється її спосіб життя, виникають нові люди, з якими потрібно вибудовувати стосунки. З'являється безліч інших предметів та додаткових занять. І англійській легко загубитися в цій шкільній рутині, і на нього вже не вистачає ні сил, ні часу, ні бажання.
  • Більше того, англійська в школі - це предмет, де вивчення починається з прописів, назв літер та елементарних слів. Але незабаром підключається читання, граматика та диктанти. Звичайно, дітям, які почали займатися ще до школи, набагато легше включитися і бути успішним в освітньому процесі. І звичайно, варто відзначити, що англійська до школи - це в жодному разі не академічний предмет, а захоплююча пригода з максимальним м'яким та природним зануренням в англомовне середовище.

З чого починати вивчати англійську з дитиною дошкільнятами?

Дивіться мультфільми

Вивчення іноземної мови має бути максимально наближеним до освоєння рідної. Щоб вивчити рідну мову, дитина перші 5-6 років просто вбирає те, що відбувається навколо, і взаємодіє усно.

Тому все, що потрібно спочатку, — занурювати дитину в англійську мову. Аудіювання з відеорядом має стати основою освітнього процесу. Ідеально підійдуть мультфільми - там є і аудіо-, і відеодоріжка. Їх легко знайти у відкритому доступі, наприклад, на YouTube.

‍Після перегляду мультиків діти часто мимоволі починають повторювати фрази звідти. Потрібні кліше та вирази самі осідають у голові. Іноді дитина навіть не знає перекладу, але чудово розуміє, що означає висловлювання, оскільки це бачив у мультфільмі.

Вчіть фонікси

У багатьох школах навички читання англійською відпрацьовується за допомогою фоніксів - сучасної методики, яка фокусується не на літерах алфавіту, а на звуках, і не використовує транскрипції. Нею вчаться читати британські школярі.

Уроки проходять так: до графічного зображення прив'язується правило, як буква читається у слові, а не в абетці. Це корисно з практичної точки зору: наприклад, літера С в алфавіті читається як "сі", але в словах вона найчастіше відповідає звуку "к". Побачивши незнайоме слово "cat", дитина зможе самостійно прочитати його.

Співайте пісні

Пісні легко запам'ятовуються і під них можна рухатися те, що потрібно у вивченні англійської. Текст пісні можна роздруковувати, розфарбовувати та розмальовувати для візуалізації та орієнтації у рядках. А коли дитина вже знає слова напам'ять – просто танцюйте та співайте!

Спробуйте шедовінг

Шедоуінг (від анг. shadowing) - це техніка повторення за диктором. Що знадобиться:

  • включити знайому аудіоказку в навушниках дитині,
  • покласти перед дитиною знайомий текст казки,
  • увімкнути диктофон.

Завдання дитини - повторювати казку за диктором, намагаючись не відставати. Важливо повністю імітувати звучання – всі інтонації та емоції. Це потрібно, щоб відточити вимову.

Щоб завдання було нудним, дитині необхідно максимально влитися у роль «казкаря». Знайдіть емоційного диктора, за яким цікаво повторювати. Паралельно з повторенням можна і треба «мавпувати» — задіяти міміку та рухи.

Ставте театральні сценки

Театр англійською мовою – крута можливість практикувати говоріння. Ви створите ігрове іншомовне середовище, в якому дитина легко запам'ятовує слова, розкриває творчий потенціал і відпрацьовує виразну вимову.

Чудово, якщо вдасться залучити друзів та близьких. Виберіть нескладну сценку з улюбленого твору та поставте у колі родичів. Сценарії вистав для малюків початкового рівня є в інтернеті.