Відмінність позики від кредиту

З появою на ринку численних видів мікрокредитування почалася плутанина у поняттях. У цій статті ми обговоримо відмінність кредиту від позики як у термінології, так і в конкретних умовах для позичальників, які бажають отримати фінансову допомогу.

Також уточнимо, чим мікрофінансова компанія від банківської організації, які пропонуються суми та терміни, вимоги. Та чому отримати кредит без відмови найпростіше у МФО.

Що таке позика в мікрофінансовій організації?

Різні МФО, МФК, МКК можуть видавати матеріальні цінності (зазвичай кошти) виходячи з договору позики. Основна відмінність МФО від банку – більш обмежені законом можливості щодо сум, термінів і форматів надання фінансової допомоги фізичним особам, ІП та іншим категоріям громадян.

  • Оформити мікрокредит можна на сайті МФО.
  • Більшість мікропозик можна закрити достроково.
  • Рішення приймається від 10 хвилин до кількох днів.

Процентна ставка визначається кожен день використання коштів.

Що таке кредит?

Кредити можуть видавати лише банки України та жодні інші фінансові структури. Об'єктом кредитування можуть бути лише гроші. У законодавстві України не передбачені грошові кредити.

Оформлення кредиту здійснюється виключно документально, підписанням договору між клієнтом та банком. Кожна угода фіксується. При видачі кредиту вивчаються платоспроможність особи, що кредитується. Користування кредитними коштами – платна послуга. Нараховується річний процент від отриманої суми.

Встановлюється термін виплат, а також мінімальна сума, яку обов'язково потрібно внести до зазначеної дати.

Що вигідніше: кредит у банку чи позика у МФО? 

Більшість банків, що діють в Україні, воліють кредитувати фізичних та юридичних осіб з високим рівнем доходу або мають заставне майно, надійного поручителя, готового взяти на себе зобов'язання за кредитом, якщо ви не зможете їх виконати. Тому взяти короткостроковий кредит на невелику суму проблематично. В цьому випадку краще звертатися за позикою.

Другий момент – час. Сервіси мікропозик працюють в автоматичному режимі. Кредитування в цьому плані зручніше тим, що клієнт спілкується зі спеціалістом, а не просто передає дані програмі, яка перевіряє їх за базами даних.

Якщо у позичальника погана кредитна історія, то краще однозначно вивчити список МФО, що видають кошти проблемним клієнтам за спеціальною програмою позик із поганою кредитною історією.

Проводячи порівняння кредиту та позики, необхідно виділити основні моменти:

  • Терміни оформлення;
  • Строки повернення коштів;
  • Максимальна сума;
  • Можливість дострокового погашення;
  • Способи отримання – готівка, рахунок, картка, електронні гроші, перекази.

Мікрокредити лідирують за 1, 4 та 5 пунктами. Кредитування дозволяє розділити виплати на рік та більше, щоб знизити навантаження.

Також важливим інструментом оцінки умов є процентні ставки. У МФО вони сягають 1% на день, у банках зі споживчого кредитування на даний момент написання статті – 10-12% на рік.