Помилки монтажу ПВХ-мембрани та методи їхнього виправлення

Зараз на топові позиції найзатребуванішого покрівельного матеріалу виходить ПВХ мембрана. Це полімерне полотно, що поєднує в собі невелику вагу, високий запас міцності, а також чудові властивості гідро- та теплоізоляції.

Мембрана набагато надійніша за руберойди та інші бітумні покриття. У західноєвропейських країнах близько 80% дахів плоского або слабо похилого типу покривають саме таким матеріалом.

JaitOvHcZUh7Wj49vlB2yomO5MezWvrPNmXlxuKD5kEgA4wDVUCwLhxu7u1bfAndPlSDXeMk24UY8rYYJsNYx_RPAXZSrSkM4QYqusGwAK3e4DGb2S30MEaUJSG_woKNq6f3ryOu

Але варто знати, що монтаж мембрани на покрівлю повинен виконуватись відповідно до певних правил. Якщо за цю справу беруться дилетанти, вони можуть припускатися помилок, що знижують якість результату. Про такі нюанси, а також способи їхнього виправлення розповість цей текст.

Які порушення при укладанні мембранної покрівлі допускаються найчастіше?

Практика показує, що якщо мембрана для плоского даху ставиться людьми без досвіду, вони нерідко припускаються таких помилок:

  • використовують зварювальний прилад з деформованою або забрудненою залишками полімеру насадкою сопла;
  • неправильно виставляють режим роботи апарату, зокрема швидкість його руху;
  • неправильно підбирають форму та розмір ширини сопла;
  • ігнорують необхідну підготовку основи покрівлі, залишаючи на ній дефекти у вигляді нерівностей, заглиблень та усадок;
  • помиляються у підборі вантажів для зварювального апарату;
  • допускають попадання в шов сторонніх елементів, таких як вода та бруд, жирні та маслянисті речовини.

ПВХ мембрана для покрівлі не буде укладена ідеально, якщо хоч одну з цих помилок буде допущено і не виправлено.

Як можна виправити помилки

Якщо шов полотна зварений нерівно та негерметично, проблему вирішує накладання латки заокругленої форми.

Аналогічним способом усувають пошкодження, яке мембрана для даху одержала від зварювальної іскри. Шов у даних ситуаціях має бути латкою перекритим, а поверхня попередньо оброблена ганчір'ям, змоченим очисником.

Зміцнити ненадійно накладені шви допоможе монтаж посилювальних смуг. Спочатку для цього поверхню протирають очищувачем, а потім по всій довжині смужки виконують прихватки. Параметри зварювання підбираються відповідно до погодних умов. Важливо, щоб напруга в мережі була достатньою – інакше зварювання підключають через стабілізатор. Після кожної паузи у роботі якість шва перевіряється щодо міцності, а торці смуги зварюються з допомогою ручного фена.

Поширеною є також помилка, суть якої в тому, що між крайовими рейками не дотримано температурного зазору. У такому випадку шуруп викручується, а рейка відгинається й обрізається болгаркою. Після цієї опції шуруп вкручується так, щоб зазор становив 3-5 мм.

Коли на ділянці відсутня фіксація поділу на вітрові зони, слід використовувати елементи кріплення у вигляді саморізів по бетону діаметром 6,3 мм. Отвори під них попередньо перфорують бурою діаметром 5,5 мм. Поверх саморізів монтують смуги посилення.

Якщо вас цікавить ПВХ мембрана, ціна якої є об'єктивною, шукайте відповідний матеріал у профільних магазинах. Купити покрівельну мембрану від перевірених виробників можна на сайті.