Як не помилитись при покупці котеджу. Поради експертів

У період самоізоляції інтерес до заміської нерухомості зріс. Це пов'язано з тим, що багатьом людям виявилося тяжко перебувати на карантині замкненими у чотирьох стінах.

Пандемія викликала інтерес не тільки до оренди дач та котеджів, але й до придбання заміської нерухомості. Багато покупців вперше прийшли на ринок котеджів, таунхаусів та ділянок.

А якщо вас зацікавила нерухомість в Яремче зверніть увагу на котеджі GOLDHILL Villas & Resort, які пропонуютья в мальовничому екологічно чистому куточку Карпат. Власна комфортна домівка з усіма благами цивілізації посеред хвойного пралісу подалі від міського смогу і суєти, цілюще повітря, спів птахів, що переливається з відгоміном чудового водоспаду, що знаходиться поблизу на річці Прут - чи не про таке ви мріяли все своє життя! 

Втім, бажання якнайшвидше придбати власний  будинок призводить до критичних, і навіть фатальних помилок у виборі нерухомості. Фахівці розповідають про найчастіші з них.

Не домовлятися про наміри

Найчастіше новачки помилково переносять реалії ринку міської нерухомості на заміський. Величина попиту та пропозиції більше, ніж за містом. Тому багато хто вважає, що якщо угода не відбудеться, то знайти інший варіант буде відносно легко. А якщо продавець висловив бажання продати, а покупець купити, то так воно і станеться.

Однак треба розуміти, що заміська нерухомість - набагато специфічніший продукт. Збіг інтересів покупця та продавця можна вважати виграшем у лотерею. Йдеться про великі суми, тому домовившись про намір купити будинок усно, новачок на ринку заміської нерухомості ризикує.

За час його роздумів продавець може знайти іншого покупця, який запропонує більшу суму за будинок, що сподобався. Щоб уникнути такої ситуації, письмово фіксуйте попередні домовленості, уклавши попередній договір купівлі-продажу (ПДКП). Вкажіть, коли саме, як і яких умовах ви укласти основну угоду. Це убезпечить вас від несподіванок.

Не вивчати локацію

У пошуках будинку покупці заміського ринку часто недооцінюють важливість локації. Звикнувши, що в місті все поруч, багато хто починає приділяти більше уваги саме будинку.

Проте треба розуміти, що заміське життя – це регулярні поїздки та більша залежність від інфраструктури. Купуючи будинки в організованому котеджному селищі, деякі клієнти не приділяють належної уваги власній інфраструктурі місця. Відсутність поблизу основних соціальних об'єктів призведе до великих клопотів. Нерідко покупці зовсім не звертають уваги на карту місцевості, адже через кілька років після покупки поруч можуть побудувати, наприклад, багатоповерховий мікрорайон.

Щоб уникнути неприємних сюрпризів, радимо добре вивчити локацію із заміським будинком. Приїжджайте на перегляд особисто та переконайтеся в наявності супермаркетів, аптек та інших соцоб'єктів, а також чи немає поряд заводів чи потенційних місць для будівництва багатоповерхівок.

Технічна експертиза

Багато покупців заміських будинків, які раніше не мали досвіду придбання такої нерухомості, думають, що якщо заміський будинок стоїть і йому не 100 років — то він у нормальному стані. Така думка складається при огляді фасаду та інтер'єрів, після чого покупці поспішають підписати договір купівлі-продажу.

Насправді ж на ринку заміських будинків є достатня кількість неліквідних пропозицій. Навіть якщо косметичний стан будинку є прийнятним, інженерне обладнання та несучі конструкції можуть занепадати непомітно навіть для господарів. В результаті ремонт таких систем може коштувати дуже дорого.

Щоб не опинитись у неприємній ситуації, можна замовити технічну експертизу. Фахівець перевірить стан комунікацій та конструкцій заміського будинку, зверне увагу потенційних покупців на можливі проблеми та спрогнозує ціну ремонту.

Також необхідно перевірити підвал, горище, дах. Цвіль та інші проблеми у цих місцях одразу вкажуть на можливі проблеми у майбутньому.

Не описувати інтер'єр

На вторинному ринку заміських будинків нерідкі ситуації, коли покупець погоджується з придбанням будинку під враженням від інтер'єрів: меблі, дорогі акустичні системи, «розумний будинок», висококласна сантехніка. Усе це, начебто, входить у вартість будинку кілька десятків мільйонів рублів. Майже завжди власник хоче позбавитися старого будинку разом з його вмістом, який допомагає продати об'єкт.

Проте так чинять не всі продавці. Трапляється, що питання меблювання та обладнання будівлі не обговорюється свідомо, а недосвідчений покупець не уточнює цей аспект. Тим самим клієнт думатиме, що купує будинок під ключ, а заїде потім у голі стіни.

Тому перед укладенням угоди необхідно уточнити, чи входять меблі та техніка у вартість, а також провести опис майна. Необхідно сфотографувати всі приміщення та дорогі речі, скласти список та завірити його підписом власника.