Туя у ландшафтному дизайні

У ландшафтному дизайні туя давно стала однією з найпопулярніших деревних порід. Її вибирають для себе професіонали та любителі, оскільки вона радуватиме вас цілий рік своїм привабливим оригінальним зовнішнім виглядом. Крім того, туї мають здатність очищати повітря, що дуже актуально в сучасному світі.

Залежно від вибраного сорту, їх можна використовувати в різних зонах або навіть поєднувати з іншими рослинами. Тим більше, що при правильному догляді туї залишаються привабливими протягом багатьох років. А на сайті https://galsad.ua/catalog/roslini/khvoyni-roslini/thuja-tuya/ львівського садового центру ГАЛСАД можна придбати саджанці різних сортів цієї рослини. 

Залежно від сорту, туя може бути представлена невеликим чагарником трохи більше півметра, а в іншому випадку і повноцінним деревом, виростаючи до кількох метрів заввишки. Зважаючи на ці особливості, можна доповнювати туями якісь декоративні елементи на ділянці або висаджувати їх особняком, щоб вони самі по собі були об'єктами в ландшафтному дизайні.

Загалом існує два типи туй: західна та східна, які представлені різними сортами. Крім відмінності по сорту, можна відрізнити туї ще й за їхньою формою, адже у кожного різновиду вона своя. Для того щоб прикрасити рокарії, краще підійдуть карликові форми, в якості живоплоту використовують вищі сорти з щільним розташуванням гілок. Для одиночних посадок чи невеликої групи найкраще підійдуть високорослі сорти.

З чим можна поєднувати

Якщо ви плануєте вписати в ландшафт тую, потрібно знати, як правильно це зробити і з чим її комбінувати. Рекомендують висаджувати цю рослину біля дитячих майданчиків, шкіл, садків, тому що чагарник, як і будь-яке хвойне дерево, виділяє фітонциди, які допомагають робити повітря чистішим.

Перевага туї перед ялинкою та сосною в цьому випадку в тому, що хвоя у них м'яка, що безпечно для дитини.

Туя на просторій території або у великому зеленому ландшафті може рости як одна, так і у поєднанні з іншими рослинами. На самоті найчастіше висаджують великі екземпляри, а менші, можна вписати в загальну гаму ландшафту. Для того щоб у вас вийшла гарна ділянка, а екстер'єр мав завершений вигляд, важливо враховувати те, з якими саме рослинами ви поєднуєте ту.

Насамперед, це мають бути рослини, які виростають на тому ж ґрунті. Туї добре уживаються з іншими хвойними, у півтіні добре ростуть з ялинами, ростуть поруч із низькорослими гірськими соснами, на сонці добре поєднуються з чорною сосною.

Крім цього, туя добре доповнює й інші квітучі та листяні кущі та дерева, серед яких флорзиція евопейська, спірея «Вангутта», барбарис «Тунберга», вейгела гібридна, різноманітні троянди, магнолія, яблуня Недзведського, перстач «Курильський чай» . Якщо потрібно створити феєрію кольору, тоді хорошим варіантом буде використання ялинки для цього. «Блакитна Глаука Глобоза» відмінно контрастуватиме з яскраво зеленим «Смарагдом» або жовтими різновидами туї.

Хвойні дерева – туї, кипарисовики, ялівці та інші дуже добре виглядають разом із такими квітами, як верес, біла троянда.

Важливо знати, що більшість хвойних дуже не люблять перебувати поруч із модриною, і це потрібно врахувати при висадці. Що стосується розміщення поряд з ялиною, то в цих умовах обидва дерева страждатимуть і не зможуть повноцінно розвинутися.

Варіанти оформлення

Щоб ваша ділянка, приватна садиба або дача мали привабливий вигляд, важливо подбати про те, щоб усі рослини знаходилися на своїх місцях. Наприклад, для деяких сортів туї характерна теплолюбність і їй добре, коли на неї падає велика кількість сонячного світла. У цьому випадку висадку важливо робити на відкритих просторах, краще як одиночні посадки.

На ділянці можна поєднувати різні типи рослин - маленькі в горщиках, середні, що знаходяться вмілою в композиції в саду серед кольорів різних відтінків та розмірів. На дачі використання великої кількості високих чагарників недоцільно, тому що вони довго зростають і займають багато місця. Краще висадити кілька варіантів по периметру дачі, щоб вони не закривали сонце.

Плануючи висадку туї, важливо підготувати під дерево яму, додати до неї компост і поливати за необхідності. Гілки у молодих дерев не обрізаються, щоб вони могли сформувати сильну та високу крону. Якщо проводити обрізку, замість дерева зростатиме кущ. Деякі ж чагарники, навпаки, піддаються стрижці і з них можна створити химерні форми на ділянці.