Сім кращих продуктів при розладі шлунка

Іноді ви можете відчувати проблеми з травленням, особливо якщо поїли на бігу, були в гостях за святковим столом або перекусили жирними та калорійними продуктами (простіше кажучи, фастфудом). Зазвичай дискомфорт проходить швидко, але якщо симптоми затягуються, виникає біль у животі, тяжкість або здуття, можна допомогти травленню, змінивши свою дієту на час загострення.

Багато факторів можуть завдати шкоди вашому шлунково-кишковому тракту, починаючи від вірусів або паразитів до харчової алергії або непереносимості певної їжі. Крім того, деякі ліки, такі як антибіотики, протизапальні засоби та деякі інші препарати можуть викликати підвищену чутливість шлунка. А на сайті https://allkharkov.info ви дізнаєтесь чому виникає розлад шлунка при вагітності, і як полегшити свій стан у цей період. 

Але, мабуть, найпоширенішим винуватцем є банальне переїдання та зловживання алкоголем, жирною або отрою, яка дратує їжею, кофеїном та іншими напоями. У цих випадках усунути неприємні симптоми можна за рахунок корекції раціону та щодо простих немедикаментозних заходів.

Як нормалізувати роботу травлення?

Важливо розуміти, що продукти харчування можуть бути як провокаторами розладів травлення, так і одним із лікарських засобів. Основу лікування будь-якого захворювання травного тракту становить індивідуально підібрана дієта.

Але для того, щоб швидко погладшати, важливо знати причину розладу шлунка, те, що ви покладете на тарілку або в склянку, ймовірно, не буде мати великого значення, а може й погіршить стан. Якщо це інфекційне захворювання або хронічна патологія, така як хвороба Крона, ставтеся до цього відповідно.

Якщо розлад шлунка не проходить протягом двох-трьох днів, зверніться до лікаря. Також згадайте у подробицях, що ви їли перед тим, як виникли симптоми.

Що варто їсти при розладі шлунку

Прозорі рідини

Найкраще почати прийом їжі з рідин, особливо якщо у вас нудота та діарея. Спочатку це може бути холодна вода, мінералка або вода з лимоном, розчини для оральної регідратації, що містять необхідні мінерали. У міру покращення стану можна пити бульйон – овочевий чи курячий.

Прозорі рідини не дратують шлунок, найлегше переносяться, коли у вас розлад шлунка. Але іноді трав'яний чай також може заспокоїти вирування та здуття. Загалом важливо отримувати багато рідини, поки ви хворі (особливо, якщо є блювота і пронос), щоб не було зневоднення.

Курячий суп з локшиною

Допомогти заспокоїти роздратований шлунок та поступово нормалізувати травлення допомагає комбінація з курячого бульйону з локшиною та сухариків із підсушеного білого хліба. Це легка їжа, яка добре засвоюється та не навантажує кишечник. Наприклад, теплий бульйон допомагає боротися із зневодненням, обволікає стінки кишечника, зменшує роздратування.

Вуглеводи з локшини та хліба дають енергію. Може допомогти і овочевий бульйон із протертими плодами: він заповнить запас вітамінів та мінералів. У міру поліпшення стану можна переходити на повноцінний суп зі шматочками курки та овочами. Він також містить білок (з м'яса птиці без шкіри) поряд з вуглеводами та овочами, тому він більш ситний і не провокує здуття та дискомфорт у животі.

Банани

Ці солодкі плоди входять до списку продуктів, які легко перетравлюються. Більше того, доведено, що стиглі банани полегшують діарею у дітей та дорослих. Банани містять харчові волокна, які допомагають збільшити обсяг випорожнень і зменшити діарею.

Банани є частиною дієти, яку рекомендують при кишкових інфекціях та диспепсії (банани, рис, яблучне пюре, чай та сухарики з білого хліба). Ці компоненти допоможуть підтримати травну систему, коли ви хворієте. Дотримуватися такого режиму харчування потрібно в перші пару днів, у міру поліпшення стану можна поступово розширювати раціон, додаючи в нього нові продукти, що не дратівливі, щоб отримувати більше енергії.

Імбир

Ця пряна спеція, що широко використовується, отримана з кореня квітучої рослини, допомагає полегшити нудоту і блювоту, викликані розладом шлунка. Встановлено, що деякі речовини в імбирі (гінгерол і шогаол) мають протизапальні властивості і допомагають усунути почуття нудоти.

Корінь імбиру можна заварити в чаї або додати інші напої. Іноді можна потримати у роті шматочок імбиру, щоб усунути напад нудоти (зокрема і натомість токсикозу у вагітних жінок).

Інші трави та спеції

Багатьом людям при проблемах травлення, біль у животі, блювоті та діареї можуть допомогти різні трави та спеції. Такі компоненти як солодка, ромашка, м'ята та меліса заспокоюють роздратовані стінки шлунка та кишечника. Наприклад, ромашка має властивість пригнічувати нудоту та протизапальними ефектами, зменшує газоутворення та полегшує стан при розладі шлунка.

Корінь солодки також має імунозміцнюючий ефект і допомагає при болях у животі. Враховуючи потребу в рідинах на тлі розладу шлунка або кишечника, трав'яний чай – відмінний спосіб використовувати силу лікарських рослин, щоб швидше погладшати.

Було виявлено, що коріандр, кардамон та фенхель допомагають при розладах шлунка, а також зменшують здуття живота, метеоризм та запори. Хоча точні механізми їхньої дії не зовсім зрозумілі або ретельно не вивчені, вважається, що спеції, такі як коріандр, можуть стимулювати кишечник, щоб допомогти травленню та підтримувати нормальну перистальтику кишки.

М'які вуглеводи

Якщо вам вже набридло пити рідини або ви відчуваєте голод, переходьте до м'яких, вуглеводних продуктів з низьким вмістом клітковини, нежирними і негострими. Легко засвоювані продукти, такі як сухарики та галетне печиво, а також вчорашній підсушений хліб допомагають запустити травлення. Просте картопляне пюре (на воді, без олії та молока) або пюре з яблук також можуть допомогти вирішити проблему, але не додавайте в них жир, олію чи молочні продукти.

Йогурт

Цей багатий кальцієм варіант може коштувати не тільки якщо у вас проблеми з травленням, але і якщо ви приймаєте ліки, наприклад, антибіотики або протизапальні засоби, кишкові антисептики.

Йогурт містить пробіотики, корисні бактерії, які мешкають у вашому кишечнику і страждають на розвиток нетравлення разом з вами. Легка їжа, багата на пробіотики, допомагає збалансувати співвідношення бактерій у кишечнику, зменшити газоутворення, здуття живота і впоратися із запором.