Профілактика геморою при сидячій роботі

Задовго до того, як назва "геморой" стала синонімом затяжних проблем і неприємностей, його називали "царською хворобою" і навіть "хворобою ледарів". Але сьогодні захворювання дедалі частіше називають "офісним". І це не дивно: 8-10 годин безперервної роботи за комп'ютером досить скоро можуть призвести до розвитку таких неприємних симптомів, як свербіж, відчуття стороннього тіла в задньому проході, печіння, а також почуття тяжкості і тиску, біль при ходьбі та дефекації.

Визначити масштаб проблеми через особливу її "делікатність" вкрай непросто. Проте, згідно зі статистичними даними,  у 70% людей, змушених вести малорухливий спосіб життя, згодом розвивається геморой від сидячої роботи, і якщо ми розгдянемо основні геморой причини, то саме цей фактор в останні роки і стає набільш домінуючим.

Лікування даної проблеми за останнє століття зробило крок далеко вперед, однак, погодьтеся, будь-яку хворобу краще попередити, ніж лікувати. 

Розберемося про те, чому сидячий спосіб життя провокує розвиток захворювання, описаного ще самим Гіппократом? Тому є кілька причин:

  • перша – судинна. Коли ми сидимо, правильний відтік крові порушується, і виникає дисфункція між припливом крові до розташованих в анальному каналі судинних сплетень - гемороїдальних вузлів, - і відтоком. Часто гемороїдальні вузли збільшуються у розмірах, утворюючи звані "шишечки".
  • другий фактор – механічний. У людей, змушених вести сидячий спосіб життя, в органах малого тазу виникає застій крові: через це вени розтягуються, тонус їх стінок знижується, у судинах з'являються дистрофічні зміни. А гемороїдальні вузли зміщуються.
  • третя причина – фізіологічна. Низька фізична активність призводить до ослаблення тазових м'язів. А нехтування ранковими пробіжками чи гімнастикою обертається неприємною хворобою.
  • четвертий фактор – раціон. Ще Гіппократ писав, що люди, не помірні в прийомі алкоголю, а також любителі гострих і солоних страв, схильні до геморою. Справа в тому, що неправильне харчування та недостатній питний режим призводять до формування іншого поширеного фактора ризику розвитку геморою – частих запорів. Що також сприяє збільшенню гемороїдальних вузлів.

Не слід забувати також, що виникненню геморою сприяють уроджені особливості прямої кишки, а також перенесені інфекційні захворювання.

Як уникнути геморою при сидячій роботі

Насамперед, постаратися урізноманітнити свою денну активність. Встановіть правильний режим роботи та відпочинку. Наприклад, через годину безперервної роботи за комп'ютером зробіть невелику п'яти- або десятихвилинну перерву.

Встаньте, пройдіться офісом, зробіть невелику зарядку (або просто потягніться). Не нехтуйте особистим спілкуванням з колегами: замість того, щоб вирішувати питання з товаришкою по службі, що сидить у сусідньому кабінеті, по телефону, сходіть до неї. Не чекайте ліфта: підніміться або спустіться сходами. Якщо після роботи ви можете хоча б годину прогулятися вулицею або завітати до фітнес-залу, неодмінно зробіть це. Розумна фізична активність – чудова профілактика геморою при сидячій роботі.

Візьміть за правило харчуватися раціонально. Пийте більше рідини, їжте клітковину - броколі, моркву, капусту, квасолю, шпинат, - обмежте страви з картоплі, поменше готуйте макарони, відмовтеся від здоби. Постарайтеся їсти часто – раз на 2,5-3 години – але потроху: дрібне харчування не перевантажує шлунок. З перекушування перевагу віддавайте не "печінкам", а фруктам, замість цукру до чаю візьміть чорнослив, курагу або родзинки.

Якщо хвороба вже завдає занепокоєння, - при перших симптомах вирушайте на прийом до лікаря: з хворобою простіше впоратися на самому початку. Фахівець допоможе підібрати лікування та дасть необхідні рекомендації.

Почніть виконувати спеціальну лікувальну гімнастику, що включає як розминки з піднесенням і опусканням таза і невеликі навантаження для литкових м'язів, так і дихальні і колінно-ліктьові вправи. До речі, гімнастику можна виконувати навіть на робочому місці, не встаючи з офісного випорожнення.