Найпоширеніші міфи про захисні маски

Коли епопея з пандемією коронавірусу тільки починалася, весь світ розділився на тих, хто негайно надів маски (а багато їх і не знімали - у ряді країн Південно-Східної Азії люди носять їх від смогу та вихлопних газів) і тих, хто до останнього не хотів обтяжувати себе носінням.

Суперечки щодо ефективності масок весь цей час не припинялися, а навколо використання цього аксесуару ходять численні міфи. Підтвердити чи спростувати їх ми спробуємо в сьогоднішінй статті, а тим часом виготовлення масок на замовлення пропонує компанія FaceMask.

Звичайні медичні маски не захищають від зараження

Це неправильне твердження. Медичні маски допомагають та захищають від зараження. Це не абсолютний захист, але вони допомагають.

Якщо це одноразові медичні маски, вони діють трохи більше трьох годин, після чого їх потрібно міняти. Багаторазові медичні маски можуть діяти довше.

У масці важко дихати, вона може спровокувати чи загострити інші захворювання (наприклад, дихальних шляхів)

Є зовсім різні маски, різного типу та шару, є з респіратором. У деяких важко дихати, у деяких можна дихати спокійно. Якщо вибираєте маску для індивідуального захисту, необхідно проконсультуватися з лікарем. Але є люди, які надягають респіратори чи навіть протигази (які їх ніхто не змушує надягати) та скаржаться, що їм важко дихати.

Якщо маска не прилягає щільно до обличчя, краще взагалі обійтись без неї

Ні, це абсолютно неправильно. Це не означає, що можна обійтися без маски лише тому, що вона не щільно прилягає. Маска зменшує інгаляційне надходження збудників респіраторної групи (тобто зараження через дихання), якщо вона правильно використовується.

У тканинних масках до кінця дня накопичуються шкідливі бактерії

Якщо маска використовується правильно, вона допомагає людині. Якщо людина неправильно її використовує, вона шкодить. Відповідно, якщо вона швидко стає вологою, то навіть багаторазову маску потрібно міняти на суху.

Бактерії накопичуються, безумовно. Але, якщо маска буде сухою, скупчення бактерій буде незначним. У місцях скупчення людей вірусне навантаження ззовні набагато вище, ніж скупчення бактерій самої людини.

Якщо люди навколо в масках, мені можна її не одягати

Ні, у закритому приміщенні у повітрі можуть бути збудники респіраторних інфекцій, тому навіть якщо люди навколо в масці це не означає, що вам можна її не одягати.

Використовувати одноразові рукавички та маски можна багато разів

Це, звичайно, дурниця, щось із серії "написано одне, але робитимемо так, як ми хочемо". Адже не просто так написано, що вони одноразові, тому їх можна використати лише один раз. Все-таки більшість свідомих людей інструкції та закони сприймають так, що їх треба дотримуватися.

Ніс маскою закривати необов'язково, головне, щоб закритий рот

Це повна нісенітниця, тому що основне місце проникнення більшості збудників - це порожнина носа. І збудник COVID-19 є яскравим прикладом цього. Саме тому, якщо маска не надіта правильно і не закриває порожнину носа, це безглузде заняття.