6 поширених помилок у догляді за дитячою шкірою

Шкіра немовля вп'ятеро тонша за шкіру дорослого, вона у нього особлива – дуже чутлива до зовнішніх впливів, дуже тонка. Груднички буквально «дихають» нею! Коли ви дивитеся на малюка, торкаєтеся до нього, саме його ніжна шкіра, її неймовірний запах викликають розчулення і бажання захищати, оберігати.

Ліпідна мантія (захисний шар шкіри) у новонароджених дуже делікатний, тому будь-який необережний дотик, неправильний вибір дитячої косметики можуть спричинити дискомфорт для маленької людини. Від стану шкіри багато в чому залежить здоров'я та повноцінний розвиток дитини, саме тому її важливо правильно доглядати.

На сайті vchaspik.ua ви дізнаєтесь про важливість використання спеціалізованих засобів по догляду за дитячою шкірою, а ми розглянемо основні помилки, що допускаються у процесі такого догляду.

Розтирати дитину горілкою, оцтом для того, щоб збити температуру

Це просто варварський спосіб! Шкіра дитини відрізняється підвищеною функцією всмоктування в порівнянні з дорослими. Ця особливість виникає через тонкість рогового шару шкіри, недостатнього розвитку епідермісу, рясного кровопостачання шкіри.

Розтирання тіла дитини оцтом/спиртом/горілкою призводить до того, що ці речовини через шкіру активно всмоктуються в кров. Тому подібні "народні" методи лікування можуть призвести до швидкого та серйозного алкогольного отруєння організму.

Через ту саму високу здатність всмоктування потрібно бути обережними при лікуванні дітей токсичними та гормональними мазями.

Регулярно наносити сонцезахисний крем із хімічними фільтрами

Під впливом УФ-випромінювання у шкірі синтезується вітамін D, дефіцит якого призводить до рахіту. Шкіра дитини трохи стійкіша до УФ-променів, тому сонцезахисний крем дітям достатньо наносити під час пляжного відпочинку або при тривалому перебуванні на природі.

Дитячий сонцезахисний крем повинен містити лише фізичні фільтри (діоксид титану, оксид цинку, тіносорб). Ці фільтри стабільні на сонці та не проникають у шкіру, на відміну від хімічних.

Щодня мити дитину з гелем для душу чи милом

Вся поверхня шкіри покрита захисною водно-жировою мантією, яка захищає шкіру від впливу шкідливих факторів навколишнього середовища: висихання, надмірного зволоження, різкої зміни температури, уповільнює всмоктування хімічних речовин через шкіру, має антибактеріальну дію. Що частіше змивати цю захисну мантію, то беззахиснішою стає шкіра. Тому не захоплюємося щоденними пінними ваннами та намилюванням гелем для душу. Іноді можна і просто обполоснути дитину водою.

Щодня наносити крем чи іншу дитячу косметику без потреби

Дихальна функція шкіри у дітей виражена у 8 разів сильніше, ніж у дорослих. Тому шкірні покрови дитини мають бути чистими. Забруднення шкіри та змащування кремами/мазями ділянок шкіри діаметром більше 10 см порушує процес нормального шкірного дихання. В результаті це може призвести до негативних наслідків для самопочуття дитини: капризи, млявість, поганий сон, поганий апетит. Тому рекомендації "щодня наносити ось цей крем на шкіру дитини як профілактика" - невиправдані і навіть небезпечні.

Допускати перегрівання або переохолодження дитини

Шкіра дитини не так швидко пристосовується до низьких або високих температур, як у дорослих. Це призводить до того, що досить швидко відбувається перегрівання або переохолодження дитини.

Тому так важливо створювати оптимальний температурний режим: одягати дитину строго за погодою та передбачати варіант утеплення або зменшення кількості одягу, не мучити немовлят гартуванням, у спекотну погоду одягати дітям головний убір та йти у приміщення в години активного сонця.

Не вмивати обличчя дитини після прогулянки

Про те, що після вулиці треба мити руки милом, знають усі. А те, що бажано і обличчя дитини вмити водою, здається, мало хто замислювався. Але ж це природно!

Якщо на обличчі дитини був сонцезахисний крем, обов'язково треба його змити, щоб шкіра вільно дихала. Те саме стосується і жирного захисного крему взимку після прогулянки. Нема чого косметиці зайвий час перебувати на дитячій шкірі.

Навіть якщо нічого не наносили на обличчя, то дитина ж гуляла, потіла, і напевно встигла яких-небудь мікробів зачепити. Тому не зайвим буде просто ополоснути обличчя водою.