Як позбавитись будівельного сміття

Куди викидати будівельне та великогабаритне сміття, що залишається, наприклад, після капремонту? Як законно і без проблем із сусідами позбутися відходів? Відповіді на ці, та інші запитання знайдете у сьогоднішній статті.

Перед тим, як ви замовили послугу вивіз будівельного сміття, слід чітко усвідомити, що належить до цієї категорії. Абсолютна більшість вважає, що вона включає громіздкі конструкції типу унітазів, ванн, фрагментів залізобетонних плит, меблів тощо. Однак це не зовсім правильно. Тому що будівельне сміття – все, що потрібно видалити з квартири під час ремонту.

Сміття ділиться на 3 основні категорії:

  • великі фрагменти, що залишилися після демонтажу будівельних конструкцій: елементи перекриттів, віконні рами, дверні полотна тощо;
  • залишки будматеріалів та їх упакування;
  • залишки лінолеуму, ламінату, шпалер, плитки, металопрофілів та інше.

Перша категорія – це великогабаритні конструкції. Іншими словами, все, що утворилося в результаті демонтажу конструкцій і заважає ремонту. Друга — сміття, яке накопичується у процесі робіт. Третя – це відходи оздоблювальних матеріалів. На даному етапі теж може утворитися великогабаритний брухт, але небагато, і важить він, як правило, менше.

Класифікація небезпеки відходів

Відходи неоднорідні, мають різне походження та склад, по-різному впливають на людину та навколишнє середовище. Перший клас – найнебезпечніший. Найменший ризик має сміття п'ятого класу.

Класифікація відходів:

  • V клас. До нього відноситься основна маса будівельного сміття, безпечного або слабонебезпечного. Він підлягає утилізації простим шляхом (вивіз на полігон);
  • ІV клас. Ті самі компоненти, що й у попередньому пункті. Однак не варто применшувати ризик контакту з ними. Залишки сипких речовин та будівельний пил, що потрапляють до респіраторної системи, спричиняють небезпечні захворювання;
  • ІІІ клас. Помірно небезпечні відходи, найменший відсоток загальної маси. Представлені деревиною із просоченнями, емалями, лаками, фарбами, розчинниками тощо. Утилізацією сміття цього класу займаються спецпідприємства;
  • II та I класи. Найбільш небезпечні вантажі, що включають радіоактивні та токсичні речовини. Зустрічаються, як правило, у промисловості. Утилізація такого сміття здійснюється із застосуванням спеціальних методик.

Для вивезення будівельного сміття зазвичай використовується спецтранспорт. Від маси вантажу залежить, якою вантажопідйомністю буде автомобіль. Від класу відходів — куди попрямує авто: у пункт переробки чи одразу на полігон.

Не всі "мусорки" однакові

Напрямок, в якому відправиться ваш вантаж, залежить від типу відходів. Для кожного з них – свій кінцевий пункт. Те саме стосується «прийомних ємностей».

Для побутових відходів є дворові стандартні контейнери. Поламану техніку, меблі, сантехніку можна викинути в «бункери» (ПУХТО), встановлені у багатьох районах Києва і інших великих міст. Їх точне місцезнаходження нескладно дізнатися в керуючій компанії або міській управі.

Сміття будівельне – окрема тема. Його не можна викидати ні в контейнер, ні в ПУХТО. Про це систематично попереджають керуючі компанії. За ігнорування заборони порушника накладається штраф.

А також не варто намагатись самостійно вивезти відходи на полігон. По-перше, треба точно знати, який із них прийме великогабаритний вантаж. По-друге, транспортування сміття – це діяльність, що ліцензується. Без відповідного паперу вас на звалище не пропустять. Хоча якщо сміття трохи і він упакований у мішки, то варто спробувати, кілька полігонів, які співпрацюють з фізичними особами все таки існує.

Чи можна використовувати для утилізації звичайні сміттєві баки?

Житловий Кодекс свідчить, що до списку комунальних послуг не входить вивезення будівельного сміття. Мешканці платять лише за транспортування ТПВ. Рішення приймається на зборах квартиронаймачів. Виходить, відходи ремонту – лише ваша турбота, і вивозити їх доведеться самостійно за окрему платню.

Якщо все ж таки вирішили схитрувати і опустити сміття в загальний контейнер, огляньтеся на всі боки: вас знімають! Жарт, звичайно, але пильних сусідів ще ніхто не скасовував. Новий мешканець – завжди об'єкт підвищеної уваги місцевих бабусь та громадських діячів. Не ризикуйте, кожен ваш крок на увазі: напишуть, донесуть, оштрафують.

Пам'ятайте: контейнери призначені для збирання та вивезення твердих побутових відходів (ТПВ). Сюди відносяться пластикові, скляні, паперові та органічні фрагменти. Хлам габаритами 75 та більше сантиметрів викидати заборонено!