Які вітаміни та продукти корисні вагітним

В процесі вагітності жіночий організмі піддається серйозним змінам. Мова йде не тільки про гормональну трансформацію, а й про енергетичну перебудову. У цьому контексті особливо важливе повноцінне, збалансоване харчування.

Раціон повинен відповідати тій ситуації, в якій ми знаходимося, та надавати необхідний вплив на імунний статус. Їжа повинна бути багата на вітаміни і мікроелементи, а також на білки, жири і вуглеводи. Деякі дослідники вважають, що ці корисні речовини повинні отримуватись суто з натуральних продуктів. Інші є прихильниками прийому фармацевтичних полівітамінів. До речі, комплекс елевіт другий триместр вважається одним з найбільш ефективних для нутритивної підтримки вагітних. 

Які нутрієнти особливо потрібні?

  • Фолієва кислота сприяє правильному розвитку центральної нервової системи малюка, вона міститься в горіхах, цитрусових, шпинаті, бобових.
  • При дефіциті заліза у вагітної жінки може розвинутися анемія - вона буде швидко втомлюватися, це також негативно позначається на розвитку мозку у зародка. Залізом багате червоне м'ясо печінки.
  • Нестача кальцію викликає ризик руйнування зубів, погіршення стану волосся, нігтів та кісткової системи. Багато кальцію у молочних продуктах, сирі, гречці, кефірі, печінці та, особливо у сирі.
  • Засвоєнню заліза сприяє вітамін С, який міститься в цитрусових, солодкому перці, томатах, капусті, ківі, полуниці.
  • Вітамін В6, який міститься у шпинаті, моркві, коричневому рисі, курці, індичці сприяє встановленню гормонального балансу, при регулярному прийомі – профілактиці токсикозу на ранніх стадіях.
  • Хороший ріст та розвиток плоду підтримують жирні кислоти Омега-3 – жирна риба, лляна олія, волоські горіхи, яйця.
  • Вітамін D є обов'язковим для всіх майбутніх матерів! Основне його призначення - не допустити формування рахіту у дитини. Цей вітамін є необхідною ланкою у побудові скелета у майбутнього малюка. Ще одна важлива функція – сприяти розвитку у плода серцево-судинної системи. Міститься у таких продуктах як: риб'ячий жир; печінка тріски, оселедець; макрель; лососеві; сардини; жовток яйця; яєчний жовток; вершкове масло; молочні продукти. Щоденною середньою нормою вважається 400 ME. Пам'ятайте, у продуктах рослинного походження вітаміну D практично не міститься!

Насамкінець зазначимо, все, що потрібно для нормального розвитку органів і систем, що формуються, плід забирає з організму матері. При нестачі життєво важливих речовин насамперед почне страждати організм жінки. Бережіть своє здоров'я! Тоді і Ваша дитина буде здорова!