Рецензія про книгу «П'ять четвертинок апельсина»

Література про життя під час війни оголює найболючіші якості людей. Проте для опису подій у книзі "П'ять четвертинок апельсина" війна — це водночас мовчазний персонаж та хмарний фон, який додає контексту діям персонажів. Читайте та дізнавайтеся, які секрети може ховати звичайна книга рецептів, що дісталася у спадок.

Як і в інших книгах авторки Джоан Гарріс, у цій історії кожен опис подій та персонажів має свій присмак. Якщо в інших творах фігурувала солодкість шоколаду або терпкість вина, то тут все подається з кислотою апельсину, загорнутою в гіркоту його кірки. Саме так і відчувається ця історія ‒ без зайвого романтизму. Навіть любов дещо гірка ‒ як між матір'ю та дитиною, так і між головною героїнею та людиною, що працювала на нацистів.

Пориньте у світ секретів однієї французької сім’ї у маленькому окупованому містечку. “П’ятьчетвертинок апельсина” котрий рік поспіль є хітом продажів на національній книжковій платформі “Yakaboo”.

Про Джоан Гарріс

Першу популярність ця британська письменниця отримала після видання її роману "Шоколад", який згодом було екранізовано. Вся література, створена Джоан, має певний присмак ‒ це головна особливість книг її авторства. Історії та їх персонажі завжди живі та реальні, наче от-от вийдуть зі сторінок.

Джоан Гарріс — експертка у всьому французькому, починаючи з вина та закінчуючи мовою та літературою. Вона присвятила дванадцять років викладанню французької мови у школі та веденню курсу французької літератури у Шеффілдському університеті.

Про "П'ять четвертинок апельсина"

Розповідь у книзі ведеться паралельно від дитини у невеличкому французькому містечку під час німецької окупації та від дорослої жінки, що вирішила поділитися секретами своєї сім’ї лише з читачем. Коли вона отримує у спадок від матері стару книгу рецептів, на сторінках між рядків ховається її імпровізований щоденник, де мати приховувала свої переживання, розпач та маленькі радості. У цій книзі рецептів розкривається невідома головній героїні характеристика матері ‒ чутливість, адже мати завжди була холодною до неї.

Разом з історіями, які досить докладно пригадує головна героїня, читач поринає в атмосферу окупованої французької провінції ‒ недовірливі сусіди, колаборанти, осудливість та звістки з фронту. Книга наче стає путівником по цим місцям та часам — рідним і знайомим та, одночасно, відчуженим і холодним.

Історії любові, зрад, та приховання власної особистості водночас з її відкриттям наново роблять "П’ять четвертинок апельсина" затишною та захоплюючою книгою.

Немає однозначно позитивних чи негативних персонажів — характеристику кожного героя доведеться складати самостійно. Ознайомтеся з цим романом — купіть його в книгарні національної книжкової платформи "Yakaboo" на сайті або за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 22, 1 поверх (Головпоштамт). Дізнайтеся більше про наявність цього видання та актуальні ціни за номером телефону 0(800)-600-505.