Весняна алергія: 6 хитрощів для полегшення вашого стану

Рот жадібно хапає повітря, дихання утруднене, в руці носова хустка ... Це не початок жахів, а ознаки весняної алергії. Поліноз - так називають алергічне захворювання, яке провокує пилок квітучих рослин. Якщо вам набридло чхати і сморкатися - дізнайтеся з нашої статті, як полегшити болісний стан.

Лише блисне весняна погожа днина, хтось готується до суботніх шашликів, а хтось – до боротьби з алергією. Шлях на роботу перетворюється на пекло, ви біжите до рятівного кондиціонера, закриваєте щільно вікна. У той же час дорогою ніс щедро збирає алергени, і вони продовжують свою дію навіть після того, як ви вкриєтеся в будівлі.

Потрапивши на слизову оболонку носа пилок пройде далі по нососльозному каналу, потрапить у очі (так, саме через це очі починають сльозитися і червоніти) і розпадеться на білки. Організм блискавично відреагує на них та виробить гістамін. Починається набряк, очевидні симптоми аллергії і вам терміново потрібна допомога.

Гістамін: як він провокує поліноз?

Тканинний гормон гістамін регулює життєво важливі функції організму. Зазвичай він перебуває у неактивному стані. Достатньо його потривожити — і кількість збільшиться, як снігова куля.

Коли гістамін вивільняється під час полінозу, він потрапляє в кровообіг, викликає спазми у дихальних шляхах, порушення дихання, виділення адреналіну, виробляє слиз. Закінчитися може все сумно - анафілактичний шок, набрякк Квінке.

Тут на допомогу прийдуть антигістамінні засоби. Ці таблетки, сиропи та порошки приглушають дію гормону. Але лише на якийсь час. А поки що алергени будуть накопичуватися в легенях, у бронхах і навіть у кишечнику. Тільки припиниться дія «чарівної пігулки» — атака відновиться.

Безумовно, без антигістамінних препаратів не обійтися, але є лайфхаки, які допоможуть полегшити стан під час весняної алергії.

Як полегшити стан при полінозі

  • Чергуйте антигістамінні препарати. Це називається ефект тахіфілаксії, коли звикаєш до препарату, і він перестає бути ефективним. Змінюйте лікарські препарати різних марок. До речі, цим відрізняються препарати 1-го, 2-го та 3-го покоління: до останніх звикання настає повільніше.
  • Сядьте на дієту. Гістамін міститься у багатьох харчових продуктах та погіршує стан при алергії. Табу – ковбаса, яйця, тверді сири, спиртні напої, риба, цитрусові, горіхи, шоколад, помідори. Варто вам поїсти та випити – подвійна атака гістаміну забезпечена.
  • Перебування на вулиці краще обмежити, але ж соціальне життя ніхто не скасовував. Щоб алергени не накопичувалися в організмі перед виходом на вулицю використовуйте спеціальні носові фільтри. 
  • Промивайте носові ходи. Це знизить закладеність носа, набряклість та вироблення слизу при алергічному риніті. Розчин можна приготувати з води та солі (краще морської). Або взяти 1 таблетку фурациліну та розчинити у склянці води. Промивати необхідно після кожного перебування на вулиці, а якщо є можливість, кожні 3 години. Такий «економ-варіант» куди кращий за банальні краплі в ніс, які, до речі, можна використовувати не довше 5 днів!
  • Велике прання. Одяг та волосся – накопичувачі «ворожих агентів». Прийшовши на роботу, звичайно, не варто бігти у вбиральню та прати піджак. Але змінний одяг та головний убір дуже полегшать стан при алергії. На одну сопливу хустку буде менше, обіцяємо.
  • Полюбіть кондиціонер та зволожувач повітря. На період цвітіння забудьте про провітрювання приміщення та користуйтеся цими досягненнями техніки. Обов'язково вчасно очищати фільтри – це неодмінна умова здорового дихання.