Ніжки для меблів: призначення, різновиди

Функціональність, практичність та довговічність будь-яких меблів залежать від її складових. Велике значення має якість фурнітури. При правильному виборі та використанні вона надає виробу привабливого вигляду, дозволяє йому гармонійно поєднуватися з іншими предметами інтер'єру. Фурнітура також необхідна для зручного використання меблів.

Меблеві ніжки, звані також опорами, завжди робляться в одному кольорі та стилі з гарнітуром, на який встановлюються. Але вони встановлюються не лише в декоративних цілях, тобто для краси. Без них не обійтися при виробництві комодів, тумбочок, шаф. Опори існують у широкій різноманітності і необхідні для комфортного використання меблів.

6214b50168c5e.jpeg

Навіщо потрібні ніжки

Основна функція цих комплектуючих полягає у створенні опори. Саме завдяки їм будь-який виріб точно стоїть без перекосу і не хитається. Більшість моделей регулюються за висотою та нахилом. Так, будь-яку, навіть дуже важку шафу можна без проблем встановити навіть на дуже нерівній поверхні. Це створить всі умови для зручного використання меблів.

Ніжки потрібні також для захисту. Коли нижня частина меблів піднята над підлогою, вони майже не покриваються подряпинами, сколами, не мають інших дефектів. Якість виробництва підвищує ефективність захисної функції. Ніжки також створюють максимум комфорту для користувача.

Які є різновиди

Практично всі моделі, що існують сьогодні, надають дизайну меблям завершеного вигляду, роблять їх практичними і зручними. Ці комплектуючі зовсім невеликі і зовні здаються незначними, але без них будь-якій конструкції не обійтися.

Ніжки для меблів випускаються у широкій різноманітності варіантів. Вони поділяються на такі види:

  • стандартні підставки. Вони не регулюються за висотою і за вартістю доступніші за інші моделі. Зазвичай для оформлення використовується мінімалістичний дизайн, в ньому немає жодних зайвих елементів;
  • регульовані за висотою. Дуже зручні та практичні моделі, функціональні, виглядають красиво;
  • декоративні. Це дизайнерські варіанти, які надають гарнітуру стильного, оригінального вигляду. Зазвичай, це фігурні опори нестандартної форми. Їх прикрашають різьбленими елементами, додають інші родзинки для більшої краси та незвичайності.

Для виробництва ніжок використовують різні матеріали. Як правило, це дерево, метал, пластик. Кожен тип має свої особливості. Так, металеві опори відрізняються високою довговічністю та міцністю, виглядають привабливо. Вони бувають хромованими або алюмінієвими. Це досить важкі елементи, які гармонійно вписуються у сучасні стилі інтер'єру.

Ніжки з натурального масиву дерева зазвичай встановлюються на меблі з такого ж матеріалу. Якщо виробники використовують міцні породи дерева, тоді підсумковий виріб виглядатиме дуже престижно та розкішно. Дешеві зазвичай поєднують із металевою основою, щоб вони були надійними.

6214b501712cd.jpeg

Пластикові ніжки мають дуже простий зовнішній вигляд, тому любителі дизайнерських меблів їх не вибирають. Зате вони відрізняються невеликою вагою, доступною ціною та великою різноманітністю варіантів. Такі вироби доречні для кухонного, дачного гарнітуру.

При покупці опори необхідно переконатися, що на ній є м'яка накладка. Вона захищає меблі від пошкоджень. Підкладки виготовляються з фетру або повсті. Зовні ніжка повинна гармонійно виглядати у поєднанні з самим предметом меблів. Це стосується як кольору, так і розміру, форми виробу. Велике значення має стиль декору.