Що потрібно знати про промислові пилососи

Професійний промисловий пилосос - незамінне обладнання для якісного, швидкого та безпечного прибирання виробничих приміщень. Техніка використовується для видалення складних забруднень: тирси, металевої стружки, залишків сухої суміші, скляних уламків.

Будь-яке будівництво та ремонт – це постійні гори будівельного сміття та пилу. І якщо великі та середні шматки сміття можна зібрати руками, то з дрібними деталями та пилом все не так просто. Потрібен пилосос, і не аби який, а потужний, промисловий. Саме таку техніку пропонує ReWay - офіційний дистриб'ютор відомих європейських виробників RGS Vacuum Systems і Hydroflex Group.

Чи потрібний взагалі промисловий пилосос, чи вартий він своїх грошей?

Багато хто не розуміє різниці між промисловими та домашніми пилососами, тим більше, що вони дуже схожі зовні. Розвиток сучасних технологій призвів до того, що за дизайном традиційні пристрої з збирання пилу наблизилися до професійніших моделей. Однак це, мабуть, єдина подібність між цими видами пилососів. Начинка у промислових пристроїв зовсім інша.

Про технічне начиння ми ще поговоримо, а зараз розглянемо переваги промислових пилососів. Чим покупка або оренда такого пристрою вигідніша від звичайного домашнього?

По-перше, промислові пилососи так названі невипадково. Це професійні інструменти з прибирання пилу та бруду з будь-яких поверхонь, навіть якщо ці самі поверхні нічого, крім «голого» бетону, не становлять. Таке обладнання дозволяє ефективно позбутися не тільки від пилу, а й від металевої та деревної стружки, фарби, лаку, що відвалилася, для видалення грибків, цвілі та інших речовин і домішок, що виникають у будинках, на складах, у виробничих цехах, майстернях, на заводах та під час різних видів будівельних та ремонтних робіт. Такими пилососами, на відміну від звичайних домашніх, можна забирати навіть доріжки на ділянці навколо будинку!

По-друге, промислові пилососи набагато потужніші за звичайні пристрої. Це необхідно для того, щоб позбутися, зокрема, великих і важких елементів, наприклад шматки бетону і каміння. Більше того, у них міцніші мішки (а є моделі і без мішків), тому ви можете не переживати за роботу пристрою, відпилососивши випадково, наприклад, кілька саморізів або цвяхів.

Критерії вибору

Вибір пилососу за класом пилу

Перед тим, як придбати промисловий пилосос, необхідно визначитися, де і як він використовуватиметься. Існує певна класифікація пилу, яка дозволяє досить швидко зорієнтуватися та вибрати найбільш оптимальну модель пилососу.

Виробничий пил ділиться такі класи:

  • Пил класу L: найменш небезпечний тип пилу (пил від фарби, лаку, вапна, гіпсу, крейди, глини, слюди тощо).
  • Пил класу M: середньонебезпечний пил (пил від жерсті, міді, деревини, нікелю, марганцю та інших матеріалів).
  • Пил класу H: високонебезпечний пил (свинець, консерванти, барвники, віруси, пліснява, канцерогенний пил).
  • Asbest: високонебезпечний пил, що утворюється від мінералу, який нині не використовується у будівництві та виробництві. Для цього виду пилу потрібні спеціальні пилососи, призначені спеціально для роботи з азбестом.

Окремо варто сказати про бетонний пил, що виникає в процесі буріння та шліфування поверхонь. Така пилюка несе невелику небезпеку для здоров'я, але при значних концентраціях викликає різноманітні захворювання. З бетонним пилом упораються пилососи, призначені для пилу класу L.

Системи фільтрації

Перед покупкою необхідно звернути увагу на фільтрацію. Промислові агрегати мають у своїй конструкції систему фільтрації, яка дає змогу проводити роботи як на суху, так і з використанням води.

Принцип вологого прибирання полягає в тому, що з трубки пилососа рідина надходить назовні, а після цього пристрій всмоктує її разом з пилом та повітрям у спеціальну ємність із брудною водою. Фільтр при цьому змінювати не потрібно.

Система очищення фільтрів у промислових пилососах буває як автоматичною, так і напівавтоматичною. Автоматичні дозволяють очистити фільтр без втручання користувача, а наявність напівавтоматичної системи потребує певних дій: у більшості випадків необхідно зробити кілька натискань на спеціальну кнопку, розміщену на корпусі пилососу.

Потужність

Важливу роль відіграє електродвигун, який створює тягу, необхідну для якісного прибирання. Більш потужний двигун здатний довше працювати і в цілому підвищує ефективність прибирання.

  • Агрегати до 700 Вт – вибирають для побутових робіт.
  • Моделі від 1 кВт потужності вже будуть призначені для збирання будматеріалів.

Сила всмоктування

Можливість регулювати силу всмоктування – ще одна важлива особливість. Дозволяє працювати в різних режимах: ручний, для прибирання об'єкта, або автоматичний, для синхронізації з електроінструментом.

Ступінь розрідження

Важливістю характеристикою буде розрідження, яке створює пилосос. Воно вказується в барах, паскалях або літрах за хвилину. Параметр вказує на те, який об'єм повітря прожене через пилосос за певний час.