Лазерне шліфування шкіри обличчя: особливості, і кому підійде процедура

«Зняти верхній шар шкіри лазером»: навіть звучить страшно! Та й фото, зроблені в перші дні після процедури лазерного шліфування обличчя, здатні зіпсувати апетит. Але на що тільки не підеш заради заявленого ефекту — пружної, щільної, красивої шкіри.

Вік, вугри чи сонячні промені не пройшли для вашого обличчя безслідно? Значить, настав час подумати про лазерне шліфування. Цей вид пілінгу фахівці називають засобом № 1 у боротьбі з пігментними плямами, постакне та дрібними зморшками. А на сайті https://medestet.clinic/departments/lazerne-shlifuvannya ви дізнаєтесь про львівську клініку естетичної медицини Medestet, де вам професійно і безпечно зроблять дану процедуру.

У чому ж особливості лазерного шліфування шкіри? Так називають глибокий пілінг, у якому за допомогою лазера знімається верхній шар шкіри. В результаті вона набуває ніжності, щільності і насиченості (цьому сприяє посилене вироблення колагену і еластину). Рельєф згладжується, а застійні рубці та тонкі лінії-заломи – зникають.

Удосконалюють шкіру за допомогою різних видів лазера.

  • Абляційний – лазер, який видаляє тонкий зовнішній шар шкіри (епідерміс) та нагріває нижчий шар (дерму), що, власне, і стимулює ріст нових колагенових волокон. У міру загоєння та «відростання» епідермісу оброблена область стає більш гладкою та щільною. В абляційних процедурах використовують лазер на вуглекислому газі (CO2), ербієвий лазер та комбіновані системи.
  • Неабляційний лазер — апарат, що не ушкоджує шкіру, він стимулює ріст колагену, таким чином згодом покращаться її тон і текстура. Цей метод менш інвазивний, менш травматичний і вимагає менше часу на відновлення, але, на жаль, менш ефективний.

В обох випадках косметологи можуть застосовувати фракційний лазер — апарат, який залишає по всій ділянці впливу мікроскопічні стовпчики необробленої тканини. Це робиться для того, щоб скоротити період реабілітації та знизити ризик розвитку побічних ефектів.

Крім того, види шліфування поділяються на поверхневе (легку) шліфування та глибоку. При легкому лазерному пілінг промінь проникає в тканини на глибину до 0,3 мм; при глибокому – до 1,5 мм.

Лазерне шліфування: кому показано, і які застереження

Вікових рамок для цієї процедури немає. Її в основному виконують за показаннями, до яких належать:

  • дрібні зморшки та заломи;
  • нерівний тон шкіри;
  • нерівна текстура;
  • пігментні плями та ластовиння;
  • постакне у легкій та середній формі.

При в'ялості, птозі, яскраво виражених глибоких зморшках та віковій набряклості лазер не допоможе. Краще звернути увагу на інші процедури, що омолоджують, наприклад SMAS-ліфтинг.

І абсолютно точно слід відмовитися від лазера, якщо ви:

  • протягом року до цього приймали препарати на основі ізотретиноїну (Claravis, Myorisan, Zenatane тощо);
  • маєте слабку імунну систему або страждаєте на аутоімунне захворювання;
  • схильні до утворення келоїдних рубців;
  • схильні до герпесу або недавно на нього перехворіли;
  • вагітні або якщо ви годуєте грудьми.

Як підготуватися

Перед тим, як призначити вам процедуру і визначити курс (він зазвичай складається з 1-3 сеансів), косметолог розпитає вас про стан здоров'я. Будьте готові відповісти на питання про поточні та минулі захворювання, а також про будь-які ліки, які ви приймаєте або приймали нещодавно. Також необхідно розповісти про всі косметичні процедури, які у вас були в минулому.

Фахівець огляне вашу шкіру та область, яку потрібно обробити. Це допоможе визначити, як тон і товщина епідермісу можуть вплинути на результат і якого впливу вимагає ваше обличчя (шия, руки, декольте).

А ще перед лазерним шліфуванням вам, ймовірно, знадобиться:

  • пропити курс ліків. Якщо у вас в анамнезі — герпетична інфекція в ділянці рота, доведеться попередньо приймати противірусні препарати;
  • утримуватися від засмаги протягом двох місяців до процедури, занадто щедрі порції сонця можуть спричинити необоротну нерівномірну пігментацію оброблених ділянок;
  • утримуватися від куріння принаймні за два тижні до і після шліфування – це допоможе вам уникнути ускладнень, а організму швидше відновитися;
  • продумати повернення додому після процедури: громадський транспорт категорично не підійде, виходити під пряме сонячне проміння теж не можна, так що їхати від косметолога доведеться машиною - від дверей до дверей.

Що буде після процедури

Після абляційного лазерного шліфування оброблена шкіра буде вологою, опухлою і сверблячою. Лікар нанесе на обличчя густу мазь і, можливо, покриє обпалену область герметичною водонепроникною пов'язкою.

У цей період ваші найкращі друзі – болезаспокійливі засоби та прохолодні компреси. Приготуйтеся до того, що шкіра викидатиме велику кількість лімфи (прати з її обличчя не можна). Спати доведеться на спині – уткнутися у подушку виявиться неможливим.

Через 1-2 тижні ви придбаєте нову шкіру. За час «відростання» епідермісу не користуйтесь декоративною косметикою та сонцезахисними кремами. При цьому виходити просто сонце категорично не можна. Плавати та займатися активним спортом – теж. Загалом тиждень потрібно буде гарантовано провести вдома.

Після неабляційного лазерного шліфування час відновлення мінімальний. З почервонінням, набряком та дискомфортом можна впоратися за допомогою прохолодних заспокійливих компресів, а в іншому – процедура дозволяє швидко повернутися до звичайного способу життя та стандартного догляду за шкірою.