Тонкощі вибору садових меблів

Садові меблі відрізняються від кімнатних функціональністю та матеріалами, з яких їх виготовляють. Але коли маємо великий вибір – у нас очі розбігаються від різноманітності матеріалу та призначення.

У цій статті ми розповімо, як вибрати садові меблі та на який матеріал звернути увагу, а замовити якісний, функціональний стіл садовий ви зможете в компанії Wood Light. 

Яким параметрам повинні відповідати садові меблі

  • Комфорт: Садові меблі повинні забезпечувати нам комфорт та зручність. Стільці повинні мати підтримку для спини та ніг. Підлокітники крісла повинні відповідати довжині рук.
  • Функціональність: Перед покупкою потрібно вирішити, для чого використовуватиметься садовий меблевий набір, де він зберігатиметься взимку. Також потрібно підібрати зручний для вас диван чи крісло, розрахувати кількість стільців на членів сім'ї та можливих гостей. Те саме і з вибором столу – чи це буде обідній стіл на велику кількість людей, чи це буде маленький журнальний столик.
  • Вимоги до догляду: Важливо звернути увагу на те, з якого матеріалу виготовлені садові меблі, від цього залежатиме спосіб догляду.
  • Стиль: Садові меблі повинні вписуватися в загальний простір саду та відповідати стилю будинку. Тому, якщо будівля має сучасний дизайн, а сад є простотою і мінімалізмом, меблі повинні стати частиною цієї схеми. Те саме стосується і саду англійського або японського стилю.

З якого матеріалу вибрати садові меблі

Матеріал, з якого виготовлені садові меблі, є одним із ключових факторів при виборі. Дерев'яні набори були найпопулярнішими протягом довгих років, але з ними тепер конкурують екзотичні матеріали, пластик та натуральна сировина.

Металеві садові меблі

Для виготовлення садових меблів найчастіше використовуються алюміній та сталь, трохи рідше – чавун (він важкий і виглядає старомодно).

Меблі з алюмінію зазвичай мають сучасний дизайн, вони легкі і стійкі до погодних умов (її не потрібно прибирати на зиму). Цей метал простий у догляді (досить протерти ганчіркою) і добре поєднується з іншими матеріалами, наприклад деревом. Сталь, навпаки, важча і виглядає громіздко, але за рахунок блискучої поверхні виглядає елегантно. Однак сталь повинна бути покрита антикорозійним, порошковим, оцинкованим або хромованим покриттям.

Дерев'яні меблі

Найбільш універсальним матеріалом для садових меблів є деревина. Вона широко поширена і доступна, натуральний матеріал добре вписується в сад: поєднується з будь-якими рослинами, камінням та іншими природними матеріалами.

Додатковою перевагою дерева є міцність і довговічність (за умови правильного просочення воно прослужить довгі роки). Зберігати дерев'яні меблі потрібно в сухому приміщенні, що провітрюється, не накриваючи нічим, щоб деревина могла «дихати».

Але при цьому необхідний регулярний догляд, тому що деревина чутлива до сонця та дощу може сохнути і тріскатися. Найчастіше можна знайти садові меблі з місцевих порід дерева: сосна, ялина, ясен, бук, дуб або акація. Екзотичні породи, такі як тикове дерево та евкаліпт, теж популярні, але їх ціни набагато вищі.

Садові меблі з пластику

Пластикові садові меблі не потребують особливого догляду, і зберігають свій красивий зовнішній вигляд протягом багатьох років. Пластик стійкий до різних погодних умов, але все ж таки не рекомендується його піддавати сильним морозам або пекучому сонцю.

Під впливом морозу матеріал може стати тендітним і потріскатися, а під сонцем може «вигоріти» чи деформуватися. При падінні пластик теж може тріснути. Зате ціна таких меблів не дуже висока, і доглядати її досить просто за допомогою звичайної вологої ганчірки.

Плетені садові меблі

Переваги плетених садових меблів – це натуральний та довговічний матеріал, а також легкість, простий догляд, стійкість до погодних умов та доступна ціна. Часто їх комбінують з іншими матеріалами: деревом або металом. Це виглядає натурально і не вимагає великого бюджету.