Як Польща справляється з напливом біженців з України

Число біженців, які прибули до Польщі з України після вторгнення Росії, перевищило 280 тисяч. Наплив біженців такий великий, що для безперешкодного переходу людей на територію Польщі їм дозволили користуватися не лише вузьким пішохідним коридором, а й деякими автомобільними смугами, які закрили рух автотранспорту.

Так біженці швидше дістануться місця призначення, переходи відкриті на всіх пунктах перетину кордону з Україною. Тепер там пропускають навіть людей із простроченими посвідченнями особи чи взагалі без документів.

Причиною довгих затримок біженців на українській стороні  є комп'ютерні системи, які часто дають збій. На же польській стороні перевірка займає лише кілька хвилин, втім ніколи ще польській прикордонній службі не доводилося стикатися з такою масовою хвилею міграції.

Довгий шлях до Польщі

Кордон перетинають переважно жінки та діти. Українським чоловікам віком від 18 до 60 років заборонено залишати країну через загальну мобілізацію. До речі, отримати допомогу біженцям з України в Польшу допоможе сервіс inspektorpraci.eu. 

За багатьма українськими біженцями на кордон приїжджають друзі та родичі, які влаштувалися в країнах ЄС, і забирають їх до себе. В одній лише Польщі проживає 1,6 мільйона українців. Більшість біженців, які залишили країну в перші години та дні війни, точно знали, хто їх забере на кордоні і куди вони потім поїдуть. Але з часом тут з'являється все більше людей, які поняття не мають, що з ними буде далі і де їм доведеться жити.

Для таких біженців польський уряд створив дев'ять центрів прийому, що розташовані вздовж 535-кілометрового кордону з Україною. Так, у прикордонному селі Медика гуртожиток для новоприбулих обладнаний у спортивному залі. Тут встановлені ліжка, є фельдшери, а жінки з-поміж місцевих жителів постійно доставляють гарячу їжу.

Дотепер чимало біженців, які прибували сюди, відразу брали під свою опіку діючі в Польщі численні приватні громадянські ініціативи, і тому в більшості випадків люди залишалися в гуртожитку нетривалий час. Однак незабаром ситуація може змінитися.

Польські волонтери

На залізничну станцію Пшемисль - це містечко розташоване за 12 кілометрів від Медики - щодня прибуває кілька поїздів з України. Останнім часом вони все частіше приходять із запізненням, графік через це збивається, а розклад оновлюється вкрай рідко. І тепер уже ніхто не знає, коли якийсь поїзд прибуде.

Незважаючи на холод, тут навіть ночами чергують волонтери - чекають, коли прибуде потяг із біженцями, та пропонують українцям безкоштовне житло та трансфер. 

У приміщенні вокзалу Пшемисля волонтери приймають від місцевих жителів пожертвування. Люди приносять сюди одяг, їжу, воду, іграшки. Охочих допомогти біженцям з України дуже багато. Наприклад, коли одна благодійна організація оголосила про те, що для перевезення дітей біженців потрібні спеціальні автокрісла, не минуло й дві години, як було зібрано 80 таких сидінь. Вантажівки з гуманітарною допомогою прибувають до Пшемисла з усієї Польщі.

Простягнути руку допомоги

Уряд Польщі виступив із заявою про готовність прийняти мільйон тих, хто потребує допомоги біженців з України. І про українців, які прибувають сюди, справді добре дбають. Причому великий внесок у це роблять приватні ініціативи. Так, починаючи з минулої неділі волонтери з польського міста Пшемисл спільно з добровольцями з українського прикордонного міста Мостиська Львівської області організують надання допомоги людям, які змушені стояти в довгій черзі на українській стороні кордону.