В Україні запрацював супутниковий інтернет Starlink

Після початку війни в Україні у багатьох населених пунктах країни спостерігаються проблеми з доступом до мережі. Одне із рішень – використовувати супутниковий інтернет Starlink, оператором якого є компанія Ілона Маска SpaxeX. І саме про це Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров попросив Маска у Twitter.

Той не забарився з відповіддю, і у твіті повідомив, що сервіс Starlink тепер активний в Україні. Перша партія терміналів уже прибула до країни. Само собою, забезпечити всіх бажаючих супутниковим доступом до мережі не вийде, але Starlink допоможе хоча б частково вирішити проблему. А тим часом на сторінках популярного видання osr.kr.ua ви знайдете найсвіжіші, та найактуальніші новини Кіровоградщини, України і світу.  

Що таке Starlink?

Про проект Starlink говорять у рази менше, ніж про моделі Tesla і ракетні носії Falcon 9, хоча він може вплинути на наше життя значно сильніше. Це супутниковий інтернет, з яким мережа стане доступна в будь-якій точці світу, а підключатися він буде інакше, без кабелю Ethernet. Спробуємо розібратися, як він працює, і яка його перспектива.

Starlink – це глобальна супутникова система, яка прийде на заміну стільниковим вежам та забезпечить мережею весь світ. Розробляє її виробник космічної техніки SpaceX.

Зараз інтернет працює за допомогою стільникових вишок. Проблема в тому, що їх неможливо побудувати по всій земній кулі так, щоб інтернет був доступний скрізь. Наприклад, у світовому океані їх банально не встановиш.

Втім, навіть на суші з високошвидкісними мережами є великі проблеми. 4G доступна лише 43% населення Землі, а відсутність Wi-Fi у дрібних населених пунктах – звичайна справа. Супутники вирішать цю проблему. "Більшість Землі буде покрита мережею до кінця цього року, а наступного року - вся", - писав Ілон Маск у лютому 2021-го в Twitter.

SpaceX планує відправити до космосу 12 000 супутників і розмістити їх рівномірно над усією Землею. Плани щодо супутникового інтернету є настільки грандіозними, що компанія розглядає можливість провести його на Марсі, коли там висадиться людство.

«Якщо ви відправите мільйон людей на Марс, їм знадобиться можливість спілкуватися. Я не думаю, що люди, які вирушають на Марс, будуть задоволені якимись жахливими старомодними радіоприймачами. Вони захочуть взяти свої iPhone або Android», - говорив президент компанії Гвін Шотвелл у 2016 році.

Супутники SpaceX і інфраструктура Starlink

12 000 супутників Starlink замінять стільникові вежі, і проведуть інтернет по всій Землі рівномірно. Апарати будуть на низькій навколоземній орбіті, і їх можна буде побачити у небі навіть неозброєним оком. Їхня віддаленість від Землі складе 350 км. Для порівняння, відстань між Землею та Місяцем складає 384 400 км.

Її плюс із погляду зручності установки – мобільність. Їхньому розміщенню на орбіті не заважають рельєф та погодні умови. Крім того, апарати SpaceX легко доставляються туди.

Вага одного супутника Starlink складає лише 260 кг. Завдяки легкості та компактності на одну ракету SpaceX Falcon 9 може поміститися 60 таких апаратів. Заряджати їх не потрібно, на орбіті кожен супутник живиться від власної сонячної батареї.

Процес підключення до інтернету зі Starlink також зміниться. Для його під'єднання потрібно буде встановити невелику супутникову антену вдома, щоб приймати сигнал і передавати його роутеру.

Starlink допоможе встановити антену. Компанія випустила програму для Android та iOS, яка допоможе вам вибрати найкраще місце розташування за допомогою доповненої реальності.