Що потрібно знати пр ВНЖ в Італії

Країна, розташована на карті світу у вигляді жіночого чобітка, приваблива з кількох причин. На території Італії зосереджено 155 пам'яток Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (більше, ніж у будь-якій іншій країні), що стимулює регулярний та цілорічний приплив туристів. А м'який середземноморський клімат, третя за величиною економіка Єврозони, та перспектива європейського громадянства сприяють стабільному потоку мігрантів.

Але якою б не була мета перетину італійських кордонів, потрібно продемонструвати візовий дозвіл у закордонному паспорті, заздалегідь отриманий у рідній країні. Для транзиту через Італію або короткострокового перебування (до 180 днів на рік) в країні буде достатньо звичайної шенгенської візи: транзитної, туристичної або бізнес-візитів.

А дізнатися як переїхати в Італію, зокрема про умови і етапи отримання ВНЖ в цій країні ви зможете на сайті movetoitaly.org. 

Національна віза

Якщо термін перебування в Італії виходить за рамки 180 днів, необхідно отримати національну візу категорії D. Видається вона лише за певних обставин, які дійсно передбачають тривале перебування на території країни. Це, наприклад, навчання, робота, лікування, ведення бізнесу, возз'єднання сім'ї та інші питання.

Віза D може бути універсальною, вона ділиться на типи, відповідні цілям перебування у країні. 

Необхідність видачі візи D доведеться підтвердити роз'яснювальними документами, доданими до основного пакету паперів при подачі заяви в консульство Італії. Отримати візу D набагато складніше, ніж звичайний шенген. Її видача означає, що Італія готова прийняти іноземного громадянина для тривалого проживання на території з наданням йому всіх соціальних та інших гарантій. Тому консульства з особливою ретельністю розглядають, вивчають та перевіряють надані документи.

Віза D зазвичай видається на рік, але перетнути італійський кордон по ній потрібно протягом 180 днів з дати видачі. Відразу після прибуття в країну (протягом 8 днів) власник національної візи запитує ВНЖ, і саме цей документ надалі буде основою проживання в Італії. З італійським ВНЖ можна вільно пересуватися територією Шенгенської зони.

ВНЖ в Італії

Тип виду на проживання відповідає типу національної візи, тобто підставі для перебування в Італії. Виданий ВНЖ є тимчасовим, а термін його дії – лімітованим та ідентичним терміну дії візи D – зазвичай один рік. Але оскільки одним роком перебування в країні може не обмежитися (особливо якщо йдеться про навчання або роботу), то дозвіл на проживання може бути продовжений. Після п'яти років проживання в Італії з тимчасовим ВНЖ його можна замінити на постійний. До слова, зміна статусу документа з тимчасового на постійний – це лише опція, а чи не обов'язок.

Для отримання постійного ВНЖ необхідно продемонструвати наявність доходу у встановленому розмірі, придатного для проживання житла та пройти тест на знання італійської мови. Протягом п'яти років, що передує запиту постійного ВНЖ, допускається відсутність біля Італії менше шести місяців поспіль чи менше десяти місяців загалом. Після видачі постійний ВНП може бути відкликаний у разі відсутності на території ЄС протягом дванадцяти місяців поспіль.

Професійна еміграція

На постійний ВНЖ можуть претендувати іноземці, що працюють в Італії. Головна основа для видачі посвідки на найманого працівника-іноземця – наявність роботодавця. Італійська компанія може наймати іноземного спеціаліста у межах квот, які щорічно встановлює уряд країни. Крім цього, компанія-роботодавець повинна запропонувати працівникові офіційний трудовий контракт, в якому буде значитися заробітна плата не нижче за встановлений законом рівень (приблизно 8400 євро на рік).

Квоти поширюються на більшість професій та посад, до яких залучають іноземних співробітників: інженери, аналітики, менеджери тощо. Але є низка професій, представники яких можуть працювати в Італії поза квотами. Серед них викладачі вишів, лектори, перекладачі, науковці. Є й особлива категорія – особи з визначними професійними заслугами та світовою славою: артисти, спортсмени. В'їзд поза квотами передбачений також європейською програмою «Блакитна карта» для висококваліфікованих та високооплачуваних фахівців.

Бізнес-еміграція

Розраховувати на отримання постійного ВНЖ в Італії можуть підприємці, інвестори, глави італійських представництв та філій іноземних компаній та адміністратори/ревізори італійських підприємств.

Мабуть, керівникам представництв іноземних компаній найпростіше стати постійними мешканцями Італії. Якихось спеціальних вимог не пред'являється ні до головної компанії, ні до представництва, ні до його керівництва. Головне, щоб головна компанія була відкрита та працювала на території країни, що входить до СОТ, а керівник італійського представництва мав досвід керівної роботи протягом останніх шести місяців. Квоти на керівників представництв та філій не поширюються.

Розглядаючи власний бізнес як основу для еміграції, треба розуміти, що в даному випадку сама по собі комерційна діяльність, її вид і форма ведення справ менш важливі, ніж інвестиції. Відкрити нову компанію недостатньо, це дасть право на постійний ВНЖ. А ось інвестиції у бізнес від 500 тисяч євро це право забезпечать. Причому інвестувати можна у вже існуючу компанію чи нову. Зрозуміло, наявність цієї суми має бути підтверджено документально.