Програма Work and Travel USA - чудова можливість подорожі і заробітку в США

Відвідати далекі Сполучені Штати – мрія багатьох студентів. Але просто здійснити подорож до цієї країни – задоволення недешеве, не всі молоді люди можуть собі це дозволити. Програма Work and Travel USA – чудовий шанс для студентів, які бажають помандрувати та запозичити закордонний досвід. Засновники програми пропонують поєднання відпочинку та праці, комфортні умови перебування та можливість заробити пристойну суму грошей.

Звучить привабливо. Але щоб у реальності все було так само райдужно, як на картинках і в слоганах програми, необхідно докладно вивчити інформацію про неї і знати відповіді на такі питання. А на сайті cac-ua.com ви дізнаєтесь про діяльність компанії Connect Abroad Corporation, яка допоможе долучитись до цієї програми, адже вона моє значний успішний досвід реалізації різноманітних освітніх програм міжнародного студентсько-молодіжного обміну більш ніж в 40 країнах світу.    

У чому суть програми?

Work and Travel USA, що перекладається як Робота та Подорож у США – назва найпопулярнішої програми міжнародного студентського обміну. Квота на учасників цієї програми, що виділяється щорічно Держдепартаментом, становить понад 100 000 місць. Метою програми є надання студентам денної форми навчання у вищих навчальних закладах та середньо-спеціальних навчальних закладах.

Це можливість безпосередньо брати участь у повсякденному житті народу Сполучених Штатів Америки, подорожуючи та працюючи (тимчасово близько 4 місяців) у період літніх канікул. Наприкінці програми учасникам надається можливість подорожувати країною протягом 30 днів без права роботи (grace period).

Хто може брати участь у програмі?

Учасниками програми можуть стати далеко не всі охочі. Існують певні вимоги: необхідно бути студентом ВНЗ очного відділення, знати англійську мову як мінімум на розмовному рівні, ваш вік має становити 18–26 років. Якщо ви підходите за всіма критеріями, далі слідує процедура збору документів і засобів для переїзду в США.

Отже, пакет документів:

  • чинний паспорт та його копії;
  • чинний закордонний паспорт та його копії;
  • довідка-підтвердження з навчального закладу, яка доводить, що ви студент очного відділення;
  • студентський квиток та його копія;
  • документальне фото 3х4 см – 4 шт., 5х5 см – 2 шт.

Співбесіда з консулом США

Збір усіх документів – це кропіткий, але не найскладніший етап у підготовці до участі. Найсерйозніший і найвідповідальніший момент – це співбесіда з консулом у посольстві США. До інтерв'ю слід ретельно підготуватися, оскільки має бути складне опитування. Вас перевірятимуть у процесі бесіди, наскільки добре ви володієте мовою, чи достатньо ваших знань для життя та роботи в Америці. У ході опитування буде з'ясовано, наскільки людина самостійна, наскільки міцна психологічно. Одним із головних буде питання про цілі та наміри студента: чи не планує студент залишитися в США незаконно.

У разі успішного проходження даного етапу видається віза j1 visa, а в агентстві буде проведена так звана «прощальна» лекція, присвячена порадам з проходження співбесіди з роботодавцем. Фахівці розкажуть, куди краще їхати, який напрямок/штат вибрати, проінформують про оподаткування та повернення податків, а також про партнерів та спонсорів.

Де краще працювати?

У практичному етапі участі у Work and Travel важливими питаннями, які цікавлять студентів, стають напрям, місце працевлаштування, заробітна плата та специфіка роботи. Як правило, жодних специфічних знань та фізичних зусиль робота не вимагає – учням пропонують прості не високооплачувані (за місцевими мірками) вакансії: офіціанти в ресторанах, кафе швидкого харчування, касири у супермаркетах, продавці у магазинах, покоївки в готелях, помічники адміністратора у готелях, рятувальники на узбережжях, оператори атракціонів та др.

Найпопулярнішим напрямком визнано Нью-Йорк. Це місто, де постійно відчувається нестача некваліфікованих кадрів. Крім того, це місто привабливе тим, що дозволяє відчути повною мірою американське життя. У вихідні дні можна з'їздити до Вашингтона, Бостона, подивитися водоспади Ніагари, каньйони Арізони і Невади, узбережжя двох океанів.

Приїхавши до обраного міста, ви можете працювати в будь-якому штаті, поєднуючи дві або кілька вакансій, щоб заробити більше грошей. Роботу можна шукати і самостійно, для цього потрібно володіти англійською мовою, тоді не виникне труднощів. Однак, запрошення від роботодавця необхідно отримати заздалегідь у формі листа application letter.

Заробіток учасника залежатиме від кількості робочого часу (кількості відпрацьованих годин) та його витрат. Зазвичай розмір ставки при працевлаштуванні становить близько 7-11 доларів за годину. Графік роботи на тиждень передбачає 40 годин – по 8 щоденно, крім вихідних. Допускається і переробка, яка оплачується у півтора рази дорожче.