Про що нам говорять сни

Ні для кого не секрет, що третину нашого життя ми проводимо уві сні. Психологи вже давно дійшли висновку, що сновидіння - це не просто безладні картинки, а робота нашої підсвідомості, яка щосили намагається допомогти нам вирішити насущні проблеми і вказати на промахи.

Механізми сновидінь

Насправді, незважаючи на відчуття, ніби ви всю ніч були учасником експедиції і підкорювали засніжені вершини, на думку вчених, людина бачить сни протягом 10 хвилин перед пробудженням. У цей момент наш пульс частішає, а зіниці починають рухатися в різні боки. 

До речі, на сайті https://sonnik.wiki/s-chetverga-na-pyatnicu/ ви дізнаєтесь про значення снів з четверга на п'ятницю. Крім того, якщо вам наснився сон, де повторюються події, які нещодавно відбулися з вами в реальному житті, значить, ваша підсвідомість намагається дати відповідь на питання, яке вас давно непокоїть.

Більшість психологів стверджують, що якщо людині наснився сон, то, швидше за все, її душевний стан нестабільний і він залежить від зовнішніх обставин, на які ніяк не може вплинути. Тому, відповідаючи на запитання, про що говорять сни, абсолютно правильною відповіддю буде про ваш емоційний стан. До того ж, сновидіння можуть впливати на настрій людини.

Розшифровка снів

На думку відомого вченого Зигмунда Фрейда, тлумачення снів неможливе без урахування особистісних якостей людини, таких як темперамент або схильність до депресій. Але якщо говорити про найпоширеніші сновидіння, які людина бачить хоча б раз у житті, то, на думку психологів, можна виділити п'ять основних сюжетів:

  • Падіння. Якщо уві сні ви падаєте з великої висоти або просто спотикаєтеся на рівному місці, це означає, що ви перестали вірити у свої сили і перебуваєте у вкрай пригніченому емоційному стані. Страх падіння закладено в людині з дитинства, коли вона тільки починає робити свої перші кроки, тому не дивно, що саме цей сюжет відображає стан нестабільності, коли у людини створюється відчуття, що грунт виходить з-під ніг і він втратив контроль над власним життям.
  • Жахи. Бачити уві сні лякаючі сюжети та/або персонажів — ознака того, що ваша нервова система перебуває у напрузі. Крім того, кошмари можуть стати наслідком нещодавно перенесеної емоційної травми. На думку психологів, саме за допомогою кошмарів підсвідомість намагається впоратися з вашим душевним болем, замінивши її на інші сильні емоції.
  • Польоти. У більшості книг про тлумачення снів польоти людини розцінюються не інакше як її бажання позбавитися зовнішніх обмежень, які не дають розвиватися його особистості. На додачу до всього психологи відзначають, що такі сни найчастіше сняться тим людям, які закохані чи просто перебувають на емоційному підйомі.
  • Іспити. Сниться, що ви стоїте перед екзаменатором та не знаєте відповіді на поставлене запитання? Тоді, швидше за все, останнім часом ви почуваєтеся вкрай невпевнено, а майбутні зміни в житті навіюють вам страх.
  • Нагота у громадському місці. Поширений сюжет сновидінь – поява без одягу на публіці. Він показує ваш страх, що оточуючі почнуть висміювати ваші недоліки. До того ж є велика ймовірність, що ви не задоволені своїм тілом — зараз саме час замислитись над придбанням абонементу до найближчої спортзали.