Як впоратися з симптомами весняної алергії

Весна вступає у свої права, а з нею починається і сезонне загострення алергій. Як впоратися із симптомами алергії на пилок рослин та перестати чхати?

Чихаючих і кашляючих людей навесні дійсно стає багато. Але прояви пилкової алергії можуть бути різними. Кожен другий хоч раз у житті відчув на собі весняні симптоми: почухався, посморкався. Це важкий сезон для алергіків, які реагують на пилок вітрозапильних рослин. Профілактика такої алергії практично неможлива, але можна завадити розвитку її симптомів.

На сайті chp.com.ua ви дізнаєтесь про причини та наслідки алергічних реакцій, а ми розповімо про найпоширеніший весняний її різновид. 

Пилковою алергією страждають однаково і дорослі, і діти. Є усталена думка, що її симптоми – це виключно свербіж у дихальних шляхах, чхання, нежить та сльози. Здебільшого це справді так. Однак іноді алергії призводять і до більш складних реакцій організму: до кропив'янки, ураження шкіри, ротової порожнини або бронхів, бронхітів, бронхіальних астм, рідше до уражень нирок, кишечника та інших внутрішніх органів. Нагадуємо, що самолікування в таких випадках не приводить ні до чого доброго. Тому при будь-яких ознак алергії рекомендується негайно звернутися за консультацією до фахівця.

Але якщо сезонна алергія – звична гостя у вашій оселі, можна самостійно полегшити її симптоми. По-перше, варто пам'ятати, що захворювання провокує літаючий у повітрі і непомітний оку пилок квітучих дерев. Він потрапляє в очі, рот і ніс разом з киснем, що вдихається. Тому перед виходом з дому та після повернення з вулиці потрібно промивати ніс теплою водою, видаляючи частинки пилку. Також можна ходити вулицею в медичній тканинній масці, а сонцезахисні окуляри скоротять попадання пилку в очі.

Вікна будинку мають бути щільно закриті, а на кондиціонери та витяжки можна встановити спеціальні фільтри. У квартирі повинна підтримуватися сильна вологість повітря, щоб пилок швидко осідав, а не літав по кімнатах. Також існують побутові очищувачі для повітря, які теж ефективно справляються з пилком та пилом.

Варто зауважити, що пилкова алергія часто спричиняє перехресну харчову алергію. Наприклад, при сильній реакції на пилок берези пацієнт іноді не може їсти яблука або ківі. Тому, помітивши у себе сезонну нежить, людина має почати уважніше ставитись і до вибору продуктів.

Алергія – це надмірно сильна реакція організму на певні зовнішні подразники, наприклад, на продукти чи пил у повітрі. Кількість алергічних захворювань у мегаполісах збільшується рік у рік. Але боротися із цим захворюванням можна і потрібно. Деякі сучасні ліки повністю знімають його симптоми та захищають від наслідків, а правильно підібрати їх тип та дозування допоможе дільничний лікар.