Вологий чи сухий: вибираємо корм для собак і кішок

Вибираючи тип харчування для своєї кішки або собаки, власники часто коливаються між консервованими та сухими раціонами, розмірковуючи, якому віддати перевагу з погляду користі для тварини.

Насправді ж, користь готового промислового раціону залежить не скільки від його типу, як від складу товару. Варто зазначити, що і в сухих, і у вологих кормів є свої плюси і мінуси.  Спробуємо в них розібратися, а тим часом в інтернет-магазині https://aquazoo.ua/shop/brand/royal-canin ви зможете замовити одні з найкращих на сьогоднішній день кормів відомого бренду Royal Canin для різних порід собак і котів, з урахуванням їх вікових, фізіологічних і інших особливостей.

Вміст води

Це головна відмінність сухих і вологих раціонів, у перших вологи зовсім небагато - менше 10%, другі - близькі за її змістом до натуральної, природної для тварин їжі, і приблизно на 70% складаються з води. Тому, як правило, вологі корми собаки та кішки поїдають більш охоче, ніж сухі, - така їжа їм звичніша, але на засвоюваність чи надходження корисних та поживних речовин рівень вологості ніяк не впливає.

Єдиний нюанс: якщо ви вибрали для свого вихованця сухий корм, потрібно уважно стежити, щоб той достатньо пив, особливо це стосується кішок. Однак якщо ви організували тваринці постійний доступ до чистої свіжої води, наслідків, пов'язаних із надходженням недостатньої кількості рідини в організм, не варто побоюватися.

Повноцінність та збалансованість

Для постійного харчування корм повинен містити всі необхідні йому поживні речовини, макро- та мікроелементи, вітаміни та клітковину. Майже всі сухі корми на ринку є повнорационными за своїм складом, а ось про вологі корми такого сказати не можна. Серед них багато продуктів, призначених для додаткового харчування, простіше кажучи, частування, і вони не можуть забезпечити збалансований раціон.

Якщо взяти для порівняння сухі і вологі корми, заявлені виробником як повнораціонні, то на перший план виходить те, що ми називали головним критерієм, — склад продукту. І тут вимоги єдині: корми для кішок і собак як м'ясоїдних тварин мають бути створені на основі м'яса, і чим вища кількість м'ясних інгредієнтів, тим краще. У цьому сенсі якісний сухий корм, що складається на 75%-85% з різних джерел тваринного білка, однозначно корисніший, ніж деякі консерви, де м'яса практично немає.

Для того, щоб у всьому цьому розібратися, потрібно дивитися не на красиві картинки та написи на упаковках, а на список інгредієнтів, з якого відразу стає зрозумілим, скільки насправді м'яса у складі продукту.

Очищення зубів

Це спірне питання: одні ветеринарні фахівці вважають, що сухий корм сприяє очищенню зубів від зубного нальоту, інші - заперечують, що контакт поверхні емалі з гранулою настільки нетривалий, а сама гранула так швидко кришиться, що жодної особливої ​​користі в цьому сенсі сухий корм не приносить. . Ми вважаємо, що все ж таки для очищення зубів краще використовувати спеціальні ласощі з в'язкою текстурою.

Що ж до вологих кормів, то, звичайно, механічно очищати зуби вони не можуть, і тому власникам потрібно вживати профілактичних заходів для збереження здоров'я порожнини рота вихованця.

Збереження корму

Хоча цей фактор здається другорядним, насправді він виступає на перший план, коли вам потрібно залишити вихованцю корм на півдня своєї відсутності. З сухим раціоном це зробити просто – висипати в миску половину добової норми та залишатися спокійним. А ось із вологим раціоном – складніше, особливо якщо у вас кішка. Адже собака зазвичай з'їдає всю свою порцію відразу, а ось "м'явкаюча братія" має звичай їсти часто, але потроху. Вологий корм зберігає свою апетитність у мисці зовсім недовго — швидко висихає, а за високої температури повітря може навіть зіпсуватися.

Те саме стосується і тривалого зберігання - вміст відкритої упаковки сухого корму, якщо її щільно загорнути і поставити в прохолодне сухе місце, не втрачає доброякісності до двох місяців. А ось розкрите впакування консервів потрібно поставити в холодильник не довше, ніж на добу. Крім того, перед тим, як дати тварині, консерви потрібно обов'язково підігрівати до кімнатної температури.

Ціна

Годування вологими кормами дорожче, ніж сухими, тому що через високий вміст вологи добова норма їх споживання набагато вища. І якщо для собак дрібних порід і кішок ця різниця не така помітна, хоча і в цьому випадку вона, безумовно, є, то коли ми говоримо про харчування великого собаки, вона стає критичною.

Бажаючи заощадити, деякі власники змішують консерви з вареними крупами, але цим порушують збалансованість раціону, зміщуючи його у бік збільшення зовсім непотрібних вуглеводів. Через це втрачається весь сенс харчування готовими промисловими раціонами, які є повнорационной їжею.