Тонкощі вибору фрези по дереву

Фрезерування - універсальна операція, здатна замінити більшість інших видів обробки. Якісний фрезерний верстат здатний до виконання як найпростіших, так і найскладніших видів різання матеріалів, створення виробів складної конфігурації, копіювання деталей або інших специфічних операцій.

Для виконання тієї чи іншої операції в патрон верстата встановлюють відповідний ріжучий інструмент. Для ручного фрезера використовуються різні конструкції торцевих фрез, що є хвостовиком діаметром 6,8 або 12 мм, і робочу частину з ріжучими кромками. Існують різні конструкції, які мають специфічні можливості. Розглянемо види фрез та їх призначення, а вигідно купити фрези по дереву ви зможете в компанії DAVITOOLS. 

За типом конструкції

Різновиди загальної конструкції ріжучого інструменту:

  • збірні. Складаються з хвостовика та сталевої болванки, на яку жорстко кріпляться ріжучі кромки. Забезпечують високу якість обробки, практично не вимагають догляду. Недоліком такого інструменту є можливість появи сколів або відламування ріжучих кромок від основи. Можуть використовуватись для виготовлення меблевих фасадів;
  • зі змінними краями. Призначені для серійного виробництва, при якому ріжуча частина швидко тупиться або виходить із ладу. Решта інструменту цілком працездатна, тому доцільно змінити лезо та працювати далі. Зазвичай виготовляють двосторонні кромки, які при виході з ладу перевертають. Можлива повна заміна ріжучої частини;
  • монолітні. Цей вид інструменту виготовляється з однієї деталі. Мають високу міцність, стійкість до навантажень, але термін служби таких фрез відносно невеликий. Вони не допускають перегріву, робота на високих швидкостях або тупі кромки швидко виводять інструмент із ладу.

За типом лез

Конфігурація леза - це фактор, що створює режим різання матеріалу. Фрези з прямими кромками працюють за принципом ножових валів стругальних верстатів, зрубують шар матеріалу. Спіральні кромки ріжуть поверхню, що забезпечує чистішу обробку, але знижує продуктивність. За типом металу леза бувають:

  • швидкорізальні;
  • твердосплавні.

Перший тип призначений для обробки на високих швидкостях. Використовується спеціальний тип металу - швидкорізальна сталь, яку виготовляють спеціально для виготовлення інструменту.

Другий тип лез виготовляють обробки твердих видів матеріалу. Вони більш тендітні, ціна такого інструменту помітно вища. Найбільш якісні леза практично не піддаються заточенню звичайними способами, але здатні різати найтвердіші матеріали. Рекомендується експлуатувати їх на відносно низьких швидкостях.