Медичний туризм: подорожуємо і лікуємось

Подорожі в інші країни не тільки для відпочинку, але й з метою оздоровлення є популярними у всьому світі. Медичний туризм – це термін, що означає практику надання планових медичних послуг поза регіоном проживання, поєднання відпочинку там з отриманням висококваліфікованої медичної допомоги.

Сьогодні в Україні поряд із санаторно-курортним лікуванням поступово почав розвиватися новий напрямок  — медичний туризм. Наразі він ще мало популярний, хоча переваги його очевидні, зокрема на сайті https://nccconline.org/blog/article/pancreatitis-symptoms ви дізнаєтесь про компанію UaMedTours, що пропонує послуги кращих медичних закладів України. Хочеться зазначити, що на сьогоднішній день приватна медицині в нашій країні у сфері стоматології, репродуктології, офтальмології, роботі зі стовбуровими клітинами, і інших напрямках нічим не поступається європейському рівню, причому ціни набагато нижчі.

Головною причиною розвитку медичного туризму є технічні можливості, високий рівень обслуговування та вузькопрофільні фахівці, які можуть бути зібрані тільки в окремих клініках.

Основними напрямками медичного туризму є оперативне втручання, SPA & Wellness туризм, термальний туризм, туризм для людей похилого віку, стоматологічний туризм.

Загалом, як кажуть експерти, існує дві версії медичного туризму – легка та складна.

  • Легка – check up-обстеження організму під час відпочинку. Процедура наступна: туриста вранці забирають із готелю, привозять до клініки, де разом із перекладачем допомагають пройти всі обстеження. Цього ж дня, у крайньому випадку — наступного — видаються результати, які коментує фахівець та додатково дає рекомендації щодо харчування, фізичного навантаження, здорового способу життя тощо. Потім туриста на трансфері привозять до готелю. Це дозволяє не тільки виявити захворювання ще на стадії розвитку, коли немає очевидних симптомів, але й виявити генетичні захворювання, які можуть розвинутись у майбутньому.
  • Складна - проведення операцій та складне лікування. Адже є навіть такі медичні послуги, як пластична хірургія або, наприклад, зміна статі. І тут турфірми працюють із конкретною ситуацією лікувального характеру. І тут справді треба готуватися до величезного обсягу інформації та нюансів.

Медичний туризм не обов'язково припускає отримання медичних послуг в іншій державі. Медичний туризм ділиться на три групи:

  • Внутрішній, що передбачає переміщення задля отримання медпослуг в межах однієї країни; 
  • При виїздному пацієнт вирушає за кордон, і вже там безпосередньо йому надають потрібні послуги; 
  • У випадку в'їздного медичного туризму, іноземні пацієнти приїжджають до країни.

Медичні тури можуть бути спрямовані не тільки на конкретне лікування, але і на діагностику захворювання, а також можуть мати оздоровчий або омолоджуючий характер. У таких поїздках люди мають можливість поєднати лікування у клініці та подорож.

Медичні тури часто плутають зі звичайними поїздками, де готелі або оздоровчі центри надають медичні послуги як додаткові. Але медичний туризм полягає саме у надаванні лікування, яке лежить в основі поїздки. Багато людей їдуть до інших країн лише для того, щоб пройти серйозну операцію та отримати якісну допомогу від унікальних спеціалістів.

На сьогоднішній день це вже ціла індустрія, яка сформувала величезний ринок медичних послуг зі своєю унікальністю та специфікою. В оформленні таких турів задіяні фахівці з різних сфер: медики, організації, що здійснюють кредитування у разі потреби, туристичні агенції, юристи, страхові компанії тощо.

Кожна людина хоче бути здоровою та гарно виглядати. Не бажаючи чекати своєї черги, вони можуть вирушити в інший регіон і пройти відповідне лікування на платній основі, що сприяє розвитку медичного туризму. В даний час туризм – це не просто захоплення чи мода, це – життєва потреба більшості людей.