Все, що потрібно знати про світлодіодні лампи

Ще в недавньому минулому світлодіодні лампи були технічною новинкою, сьогодні вони впевнено займають свої місця на полицях магазинів і набирають все більшої популярності у споживачів.

У цій статті представлені питання, які найчастіше виникають у тих, хто вперше стикається зі світлодіодними лампами та відповіді на них, а в інтернет-магазині https://nva.in.ua/ ви зможете по найкращій вартості купити ці освітлювальні прилади, та іншу якісну електротехнічну продукцію відомих виробників.

Чи варто міняти лампу розжарювання на світлодіодну

Лампи розжарювання, ми з цим сперечатися не будемо, світять добре, але всім відомо, що вони ще й гріють. Висока температура розжарювання негативно впливає на енергоефективність лампи, тому у звичайної лампи 95% енергії перетворюється на тепло і лише решта 5% виконує функцію свічення.

На відміну від ламп розжарювання, сучасні світлодіодні лампи споживають у 8-10 разів менше енергії за рівної кількості годин роботи, отже, при освітленні світлодіодними лампами плата за електроенергію буде у 10 разів меншою.

Ще однією відмінністю світлодіодних ламп від ламп розжарювання є ресурс роботи. Так, у лампи розжарювання термін служби становить 1000 годин, хоча відомо, що вони перегорають набагато раніше, отже, їх доведеться поміняти не один раз на рік, а це Ваші незаплановані витрати.

Світлодіодні лампи мають термін служби від 30 до 50 тисяч годин, це у 3-5 разів більше, ніж у звичайних ламп. Так одна світлодіодна лампа окупиться менш як за рік, а це економія Ваших грошей. Хороші світлодіодні лампи мають комфортне яскраве свічення, вони не створять вам жодних незручностей у використанні.

Ще одним плюсом є те, що світлодіодна лампа за будь-яких перепадів напруги світить з однаковою яскравістю. Вона не чутлива ні до сили струму, ні до перепаду напруги, ні до частоти.  

Світлодіодна чи люмінесцентна лампа, яку вибрати

Існує два види енергозберігаючих ламп – це світлодіодна та люмінесцентна, яку ж вибрати для освітлення свого будинку? Ось кілька головних відмінностей, які допоможуть вам визначиться із вибором:

  • Світлодіодна лампа не містить жодних небезпечних речовин, а всередині люмінесцентної лампи міститься ртуть, якщо така лампа розіб'ється, то небезпечні пари ртуті можуть зашкодити вам та вашій родині.
  • Світлодіодна лампа споживає менше енергії при одинаковому світловому потоці.
  • На працездатність світлодіодної лампи мало впливають зовнішні умови, а працездатність люмінесцентної лампи залежить від кімнатної температури.
  • Світіння люмінесцентної лампи може створювати неприємний тиск на очі. Світлодіодна лампа має комфортне м'яке світло.

Що є джерелом світла у світлодіодній лампі

У технологічну структуру кожної світлодіодної лампи входить штучний напівпровідниковий кристал, який перетворює електричний струм у випромінювання. Напівпровідникові кристали не розжарюються, на відміну від дроту в лампах розжарювання, завдяки чому більшість енергії стає світловим потоком.

Як відрізнити хороші та погані світлодіодні лампи

Є кілька важливих аспектів, що впливають на якість світлового потоку:

  • Пульсація (миготіння) світла. Багато неякісних ламп мають високий рівень пульсації світла. Таке світло візуально некомфортне і людина від нього швидко втомлюється, при цьому практично неможливо його побачити неозброєним поглядом. Перевірити пульсацію світла можна за допомогою камери смартфона (якщо подивитися на світло через камеру смартфона, як правило при мерехтінні світла по екрану будуть йти смуги, причому чим вони яскравіші, тим мерехтіння сильніше). Лампи з видимою пульсацією небезпечно використовувати у житлових приміщеннях.
  • Кут освітлення. Кут освітленості має велике значення для комфорту в приміщенні – чим більший кут, тим більшу площу освітлює світильник. Багато світлодіодних ламп мають кут освітлення від 25 до 30°, що забезпечує відмінне освітлення на робочому місці. Такі лампи добре підійдуть для точкового освітлення, наприклад для світильника на робочому столі, торшера на столику або точкових світильників на кухні. Лампи на світлодіодних нитках або прозорих дисках мають такий самий великий кут освітлення, як звичайні лампи розжарювання. Світлодіодні лампи з кутом розсіювання 60° користуються великою популярністю, оскільки вони дозволяють створити акцентне освітлення та ефектно підсвічувати предмети інтер'єру. Для загального освітлення приміщення найчастіше вибирають лампи з кутом в 120° - сильні та яскраві лампи створюють оптимальне освітлення, а можливість придбати лампи з показниками 270 та 360° дозволяють створювати оригінальні дизайнерські рішення у будь-якій квартирі.
  • Невідповідність світлового потоку та еквівалента заявленим значенням. Часто на упаковці світлодіодних ламп пишуть завищені значення світлового потоку та еквівалента.
  • Передчасний вихід ламп із ладу. Виробники вказують термін служби світлодіодних ламп від 15000 до 50000 годин, за фактом лампи іноді ламаються через кілька місяців роботи.