Особливості навчання та проживання студентів у Польщі

В польських ВНЗ для українських студентів буде кілька особливостей, які можуть здивуватиС, тому варто розглянути детальніше відмінності польської системи освіти від української.

Відмінності системи освіти Польщі та України

  1. Для успішного навчання в польщі для українців та інших студентів створена розвинута інфраструктура в кожному місті. Майже при кожному університеті є студентські містечка, аудиторії для проведення лекцій та лабораторних робіт мають сучасне обладнання.
  2. Для кожного студента в навчальному закладі є електронна версія документів, створений обліковий запис. З нього можна дізнатись всі дані про студента та напрямок, на якому він навчається, включно з оцінками та контактними даними.
  3. Найголовнішим акцентом в польських ВНЗ є орієнтованість на практичні знання та навички. Теорія викладається спрощено, більшість інформації відводиться на самостійне вивчення.
  4. В Польщі є поняття обов’язкових дисциплін та предметів на вибір. Другу групу складають предмети, які студент обирає за своїми вподобаннями та необхідністю.
  5. В польських вищих навчальних закладах літні канікули тривають майже на місяць довше і навчальний рік починається першого жовтня. За цей час є можливість повноцінно відпочити та заробити кошти для оплати свого проживання та навчання.
  6. Майже при кожному університеті в Польщі є безкоштовні курси польської мови, як-от на сторінці https://up-study.ua/uk/course, вони можуть бути різних видів і мати різну спрямованість, але всі вони покликані покращити розмовну мову.
  7. Є певні особливості при складанні іспитів. Оскільки в польських ВНЗ є поділ на лекційні та семінарські заняття, то є і розподіл по їх контролю. Семінари необхідно здати викладачам до початку сесії, а лекції приймаються в період сесії.
  8. Для українців діють лояльні умови щодо відпочинку на свята не тільки польські, але й українські. Тобто вони мають канікули не тільки, наприклад, на польське католицьке Різдво, але й на українське православне.
  9. Також викладачі в Польщі простіше ставляться до відвідування занять, вони навіть можуть визначити основні заняття, на які потрібно обов’язково з’явитись, та ті, які можна не відвідувати.
  10. Наукова робота в польських вищих навчальних закладах присутня ще з перших курсів. Керівника для ведення роботи студент обирає самостійно, а після завершення написання проводиться захист.

Особливості проживання студентів польських ВНЗ

Українців у польських ВНЗ часто забезпечують місцем у гуртожитку, але існує такий варіант, що при університеті взагалі немає гуртожитку, тоді єдиним варіантом залишається винайняти кімнату або квартиру. Вартість зйому житла в різних містах Польщі коливається від 350 злотих до 700.

Наявні гуртожитки також діляться на два види:

  • звичайні, які можуть мати меншу оплату;
  • приватні — в приватних закладах, які орендують місця для проживання студентів і коштують дорожче.

Отож, варіантів житла теж достатньо і можна вибрати.