Галька потрібна вашому подвір’ю. Все, що потрібно про неї знати

Камінь галька — це матеріал, про який чув, напевно, кожен із нас. Його ми звикли бачити у ванних кімнатах, вітальнях та холлах будинків, у квітниках та на доріжках на вулиці. Це завжди виглядає естетично, природно і гармонійно. 

Що впливає на колір цього каменю, та яку гальку створюють люди, а яку природа, розказали спеціалісти компанії Kanyon.

Народження гальки 

Галька має декілька різновидів. Так, її зовнішній вигляд та склад залежить від місця видобутку каміння. Наприклад, річкова галька в своїй основі має переважно кварц та граніт. А морська – осадові породи. При цьому вона вирізняється розмаїттям кольорів та форм, адже постійно шліфується морськими хвилями.  До речі, на форму цього каміння впливає лінія прибою. Там де вона широка та спокійна буде переважно пласка галька. А от там де б’ють потужні хвилі, каміння буде майже круглим.

Галька може бути і кар’єрною. Звичайно, вона не така вишукана, як та що із води, тому її рідше використовують для ландшафтного дизайну, а частіше для будівництва. Гальку можуть створювати і люди, шліфуючи, наприклад, мармур, граніт чи кремній. 

Колір гальки

Забарвлення такого натурального каміння залежить від мінералів, що входять до його складу. Наприклад, зелений колір дає оксид нікелю та пімеліт, а от червоно-помаранчеве забарвлення залежить від оксиду заліза. 

Чорна галька має у складі сульфід свинцю. Кількість пігментуючих мінералів різна у різних локаціях. Наприклад, біла галька є у передгірських річках. А от у низинних річках та в Чорному морі є сіре, чорне та трикольорове каміння. Пласке біле і коричневе каміння можна знайти на березі Каспійського моря.

Розмір гальки

Спеціалісти розрізняють гальку за фракціями – велика, середня, дрібна. Перша має розміри 70-150 мм, її використовують в будівництві, мощенні садових доріжок і для облицювання. Для таких цілей використовують і середній камінь. А із дрібної гальки роблять декоративні елементи, прикрашають нею деталі інтер’єру. 

Застосування натурального каменю

Зазвичай, цей матеріал використовують під час організації пішохідних зон на присадибній ділянці. Комбінувати його можуть разом із плиткою. Невеликий розмір гальки дозволяє покривати дуже вузькі ділянки, що впливає на зовнішній вигляд території.

Підсипають галькою і садові рослини. Це не тільки красиво, а й корисно, адже велика кількість дрібного каміння створює пористу структуру, яка забезпечує якісний обмін повітря і вологи. В дренажах також використовують гальку.

Декорування фонтанів, басейнів, зон відпочинку – ще одна сфера застосування цього натурального каменю. Відмінний декоративний ефект можна створити, використовуючи яскраве каміння.