Піелонефрит при вагітності - актуальна медична проблема

Піелонефрит — інфекційне захворювання нирок, яке характеризується наявністю запальних процесів у нирковій тканині, внутрішньониркових сегментах та сечівниках. Одне з найпоширеніших захворювань сечовивідної системи при вагітності.

Причиною запалення нирок є стрімкий ріст матки, яка починає тиснути на всі внутрішні органи, що її оточують. Матка також перетискає сечовивідний канал, що сполучає нирки та сечовий міхур. Результат такого процесу - ускладнення пересування сечі каналом, що сприяє розмноженню шкідливих мікроорганізмів, що викликають запалення нирок.

Форми

Розрізняють дві форми даного захворювання – гостру (гестаційну) та хронічну, хоча багато фахівців стверджують, що гестаційний піелонефрит є загостренням хронічного. Часто людина, хвора на піелонефрит, не знає про свою недугу до моменту загострення, тому що хронічна форма захворювання може протікати без симптомів і ніяк не проявлятися протягом декількох років.

Сприяючим фактором є зниження захисних функцій організму, а також гормональні порушення та вагітність.

Симптоми піелонефриту при вагітності

  • хворобливі відчуття у попереку;
  • висока температура;
  • нехарактерний запах та незначне помутніння сечі;
  • часті позиви до сечовипускання;
  • ріжучі болі під час сечовипускання;
  • ниючі або болючі відчуття внизу живота;
  • озноб;
  • почастішання пульсу.

Лікування піелонефриту

Лікування піелонефриту при вагітності ускладнюється тим, що воно неможливе без прийняття антибіотиків. Тому важливо не займатися самолікуванням, а обов'язково звернутися до лікаря, який призначить відповідний термін вагітності антибактеріальний препарат. При даному захворюванні на ранніх термінах вагітності, а саме у першому триместрі, зазвичай призначають напівсинтетичні пеніциліни, у другому та третьому – макроліди та цефалоспорини.

Крім антибіотиків завжди призначаються сечогінні засоби натурального походження (настоїть із бруньок берези, плодів шипшини, ялівцю тощо). 

Запущений піелонефрит при вагітності чреватий розвитком внутрішньоутробної інфекції, від якої може серйозно постраждати плід. Наслідками невилікованого запалення нирок можуть бути різної складності ускладнення – від запальних захворювань очей (кон'юнктивіт) до тяжких інфекційних уражень внутрішніх органів дитини. Більше того, інфекція може стати причиною викидня та передчасних пологів. А також, як правило, розвивається гіпоксія плода, що загрожує недостатнім його розвитком і меншою вагою новонародженого.

Запобігти подібним ускладненням допоможе регулярне спостереження у свого лікаря і своєчасне складання аналізів при вагітності.