Класифікація та вимоги до домофонів для багатоквартирних та приватних будинків

Домофон — це звичайний переговорний пристрій, який відіграє важливу роль у системі відеоспостереження. Він допомагає не тільки спілкуватися відвідувачам та мешканцям будинку, але ще й ретельно контролювати, хто приходить. Цей пристрій з сайту https://control.ua/domofony/osobennosti_wi-fi/ захищає від проникнення сторонніх осіб у приватні домоволодіння або багатоквартирний будинок.

Конструкція та різновиди домофонів

Конструкція домофона складається із зовнішньої та внутрішньої частини. Обидві частини з'єднані між собою каналами радіозв'язку. Крім того, між зовнішнім і внутрішнім блоками існує ряд відмінностей:

  • Так як зовнішня частина знаходиться на вулиці, вона повинна відповідати ряду вимог. Насамперед це антивандальні властивості, які перешкоджають пошкодженню цієї частини пристрою та стійкість до механічних поломок.
  • Внутрішня частина має бути естетичною та ідеально вписуватися в інтер'єр. У цьому випадку антивандальні функції відходять на останній план.

Існує кілька різновидів домофонів, в залежності від особливостей їхньої роботи:

  • дротові
  • бездротові
  • комп'ютеризовані

Одними з найпростіших і доступних вважаються дротові пристрої. Абсолютно всі частини зовнішніх та внутрішніх складових з'єднані між собою за допомогою кабелю. Останнім часом використовуються сучасні пристрої, працюючі за допомогою інтернет з'єднання. Вони здатні підключатися завдяки мережі Wi-Fi до роутера.

Призначення та функції домофона

Конструкція домофона відрізняється, залежно кількості квартир. Зараз на ринку можна знайти пристрій для багатоквартирних будинків, або індивідуальну конструкцію. Індивідуальний пристрій відрізняється більш простою конструкцією, тому що необхідно здійснювати з'єднання не з декількома, а лише з одним абонентом.

Функції домофона:

  • Контроль. З використанням таких пристроїв дуже просто відстежувати, хто приходить і йде з дому.
  • Охоронна функція. За необхідності можна заборонити відвідувачу заходити всередину приватного домоволодіння або багатоквартирного будинку.
  • Інформативність. Завдяки можливості залишати голосове повідомлення, у власника житла з'являється можливість з'ясувати, хто приходив до будинку, коли його не було на місці.

Внутрішня панель домофону з сайту control.ua складається з панелі керування, і трубки. Якщо це відеодомофон, у нього є невеликий екран, щоб ідентифікувати гостя. Залежно від особливостей та вимог до домофонів, їх функції та зовнішній вигляд можуть суттєво відрізнятися. Зазвичай внутрішня панель монтується на стіну, щоб скоротити витрати на кабель підключення. Якщо це бездротова панель, то її можна встановити в будь-якому зручному місці власнику житла. Для запобігання потрапляння всередину зловмисників, призначений електромагнітний замок.