Поради по вибору спінінгової котушки

Ловля риби приваблює все більше і більше рибалок. Причиною є відчуття азарту, що виникає при постійному пошуку рибного місця. Для того, щоб виманити рибку з глибини водоймища знадобляться відповідні знання та якісні снасті. Найнеобхіднішими є спінінг та котушка.

Експерти дають поради по вибору рибальської котушки для спінінгової риболовлі, та отримання від неї хороших результатів, а якщо перейти на сторінку інтернет магазину Voblers, то можна вигідно замовити цей, та інші якісні рибальські аксесуари відомих виробників.

Як вибрати безінерційну котушку

Насамперед зазначимо, що новачкові варто вибрати безінерційну котушку для спінінга. Досвідчені рибалки часто називають її "м'ясорубкою". З її допомогою можна ловити практично на всі види приманок, які підходять для більшості хижої риби із водойм нашої країни.

Щоб підібрати котушку до спінінга, яка відповідатиме всім побажанням та вимогам рибалки, слід ретельно вивчити її робочі властивості. Перерахуємо найважливіші параметри "м'ясорубок".

  • Розмір. В даному випадку обчислюється ємність шпулі, яку намотується певну кількість шнура чи волосіні різного діаметра. Для ультралайтової риболовлі оптимальним типорозміром буде від 500 до 2000 одиниць. Лайтові і більш важкі приманки вимагають потужніших характеристик котушок з розміром від 2500 до 5000 за японською класифікацією.
  • Передавальне число. Це максимальна кількість обертів дужки лісоукладача при одному обороті ручки котушки. Мале число (від 1:3 до 1:4,6) дозволяє плавно підмотувати волосінь, повільно проводити принаду та полювати на трофейну рибу. Більше (від 1:4,7 до 1:6,2) призначене для форсованих проводок приманки в коряжниках або для лову дрібного та активного хижака.
  • Кількість підшипників. Від цього параметра залежить плавність ходу та рівність намотування волосіні на шпулю.
  • Вага та матеріали виготовлення. Щоб рибалка на хижих мешканців водойм була комфортною і результативною, слід придбати оснащення з високоміцних матеріалів з мінімальною вагою. Навіть найлегшим бланком вудилища буде складно рибалити за наявності важкої котушки.
  • Матеріал шпулі. Металеві шпулі служать більш довговічно і є стійкими до пошкоджень. Сучасні модифікації котушок забезпечуються основною та запасною бобінами для волосіні та плетінки. Даний варіант чудово підходить для полювання за обережною рибою.
  • Фрікціон. Дуже важливим комплектуючим безінерційних котушок є фрикціон. Це спеціальний гальмівний механізм, який гасить ривки риби. В результаті оберігаються снасті від поломки, а також припиняються обриви шнурів і лісок при виведенні трофейних екземплярів з вагою, що перевищує розривні навантаження. На сучасних безінерціонках фрикційне гальмо може встановлюватися в передній або задній частині. Передній фрикціон більш плавно стравлює шнур або волосінь зі шпулі. Задній фрикціон зручніше налаштовується, але додає зайвої ваги оснастці. Більшість спінінгістів віддають перевагу першому варіанту гальмівного механізму.

Як вибрати мультиплікаторну котушку для спінінга

Мультиплікаторні котушки найчастіше застосовуються для тролінгу хижої риби, джеркінгу та джигових проводок важких приманок. Дана снасть є тяговою і має характеристики, які зустрічаються в безінерційних та інерційних моделях. З її допомогою можна вудити трофеї великих розмірів.

Для використання "мульта" у спінінговій риболовлі необхідно мати відповідні навички. Недосвідченому рибалці-новачкові буде дуже важко робити дальні та точні закидання котушкою зі складним механізмом. У більшості випадків мультиплікатор купують досвідчені спінінгісти, які точно знають, який варіант оснащення їм найбільш підходить.