Покупка готового ПК: 4 поширених помилок

Купівля готового комп'ютера здатна позбавити користувача необхідності розбиратися в тонкощах вибору комплектуючих та їх сумісності. При цьому покупка укомплектованого системного блоку надає користувачеві певні переваги.

Такі якісні системи блоки відомих виробників по найкращій ціні можна замовити на https://gazik.ua/catalog/komp-yutery/, а щодо власне переваг, то це, насамперед:

  • Широкий вибір моделей від бюджетних домашніх систем до потужних ігрових пристроїв.
  • Відсутність ризику невідповідності комплектуючих один одному.
  • Єдина гарантія на пристрій терміном 1 – 3 роки. Вам не потрібно самостійно розбирати корпус у пошуках проблеми.

Також у сучасних умовах очевидним плюсом є можливість покупки у готовому комплекті відеокарти за ціною, найбільш наближеною до рекомендованої виробником.

Однак, щоб продуктивності комп'ютера вистачило на всі задумані цілі, і він прослужив хоча б рік без конструктивних втручань, слід звернути увагу на його характеристики і постаратися не допустити помилок при виборі.

Неправильна оцінка потреб у потужності

Ця проблема є найчастішою при купівлі готового комп'ютера. Причому прорахунок як у більшу, так і меншу сторону доставляє певні складнощі. У першому випадку Ви переплачуєте суттєві суми за невикористовуваний потенціал та непотрібні функції. Однак така комплектація може стати хорошим доробком на майбутнє і не вимагатиме додаткових вкладень протягом декількох років.

А ось системний блок з нестачею продуктивності здатний завдати безліч незручностей:

  • зависання або аварійне завершення роботи програм;
  • спонтанні відключення;
  • тривале виконання найпростіших завдань та команд.

Тому купуючи комп'ютер, заздалегідь визначтеся з планами щодо його використання та розрахуйте необхідні показники.

Не можна орієнтуватися лише на ціну

Цінова політика у комп'ютерній сфері над повною мірою визначається продуктивністю. Тому «дорого» не завжди означає «потужно», як і зворотне співвідношення.

Певною мірою ціна залежить від популярності бренду, а значить враховує рекламні та маркетингові витрати. Тому у продажу можна знайти ідентичні за характеристиками моделі робочих та ігрових комп'ютерів, які можуть належати до різних цінових сегментів. Також на вартість суттєво впливають такі складові, як RGB-підсвічування та дизайн корпусу.

Масштабованість

Купуючи комп'ютер, слід заздалегідь прорахувати можливості його апгрейду. Цей пункт краще розглянути щодо окремих компонентів.

  • Роз'єми. Найчастіше у готових системах передбачені пропрієтарні роз'єми на блоці живлення, материнській платі та інших компонентах. Якщо виникне бажання підвищити продуктивність новими комплектуючими, це загрожує тривалим пошуком відповідних деталей.
  • Платформа. Не всі, але багато виробників готових збірок економлять на комплектуючих, встановлюючи не найновіші моделі материнських плат. Щоб надалі мати можливість поміняти процесор більш потужний, заздалегідь вивчіть існуючий чіпсет і підсистему питания. До речі, заздалегідь враховуйте, що замінити процесор без зміни материнської плати можна протягом 2 – 3 років. Через більш тривалий період буде випущено кілька нових поколінь CPU та підібрати відповідний буде складно.
  • Оперативна пам'ять. Вивчення оперативної пам'яті почніть зі стандарту. У сучасних готових збірках можуть бути формати DDR3 і DDR4. Врахуйте, що вони не взаємозамінні, тому краще зупинитись на найсучаснішому – DDR4. Другим моментом, який слід звернути увагу, є розташування планок ОЗУ. Якщо на материнській платі зайняті всі слоти, то апгрейд вимагатиме більше вкладень на покупку повного комплекту, ніж додавання нових планок. Тому віддайте перевагу комп'ютеру з порожніми слотами у наявності.
  • Накопичувачі. Найменш проблемні вузли – жорсткі диски. Постійну пам'ять можна розширити будь-якої миті доклавши мінімум зусиль, або на крайній випадок скористатися зовнішнім HDD. А ось для того, щоб укомплектувати готовий комп'ютер твердотільного накопичувача у форм-факторі M.2 або PCI-E і отримати високі швидкості, необхідні вільні роз'єми. Тому, якщо система із заводу не укомплектована SSD, зверніть увагу на наявність вільних слотів під них та підтримку формату.
  • Блок живлення. Більшість готових збірок, особливо бюджетного сегмента комплектуються блоками живлення, потужності яких впритул вистачає на систему. Якщо з'явиться бажання збільшити продуктивність, доведеться подбати про заміну блоку живлення. Якщо є вибір, віддайте перевагу збіркам із запасом потужності блоку живлення.
  • Наявність ОС. Цей момент можна розглядати із двох позицій. Якщо у користувача вже є клієнтська ліцензія Windows або він віддає перевагу іншим ОС, то купивши готовий системний блок без програмної оболонки, вдасться трохи заощадити. З іншого боку, якщо немає бажання поратися з налаштуваннями, краще взяти збірку з попередньо встановленої ОС і позбавити себе зайвого клопоту і марнування часу.