Digital art: що потрібно знати про мистецтво цифрового простору

Сьогодні можливості для творчості та самовираження воістину безмежні. Нові технології дозволяють створювати все що завгодно з чого завгодно, тому найперспективнішим напрямком у мистецтві, що активно розвивається, стає digital art.

Цифрове мистецтво (його називають мультимедійним або мистецтвом нових медіа) поєднує безліч форм. Це цифровий живопис та ілюстрація, фотографія та скульптура, 3D-графіка, гейм-арт, інтерактивні інсталяції та багато іншого. Численні digital-твори поєднує те, що всі вони створюються за допомогою комп'ютера, смартфона та інших гаджетів.

Перші цифрові витвори мистецтва почали з'являтися вже у 1960-х роках. Джон Уітні, наприклад, експериментував із примітивними аналоговими ПК, які збирав самостійно. Особливо відома його анімаційна заставка до фільму Хічкока «Запаморочення». Серед піонерів напряму також був Чарльз Сурі. Йому вдалося згенерувати на комп'ютері зображення колібрі та «відправити» птаха в політ. А на сайті digital-art.com.ua ви дізнаєтесь про розвиток цифрового мистецтва в Україні, а також про останні світові тенденції digital art. 

Сам термін digital art почав використовуватись на початку 80-х з появою комп'ютерної програми AARON. Вперше скористався художник Гарольд Коен. Він розмістив на підлозі велике полотно і за допомогою робота наніс на нього зображення, яке зараз можна побачити у лондонській галереї Тейт. 

Цифрове мистецтво трансформується разом із розвитком нових технологій. З кожним днем ​​у сучасних художників з'являється все більше інструментів для створення творів та майданчиків для їхнього розміщення. Інтернет та соціальні мережі дають повну свободу різним художникам – це справжня революція в арт-просторі.

Наразі головним майданчиком для ознайомлення з будь-яким видом мистецтва стає Instagram. Талановиті автори створюють свої блоги та набирають мільйони передплатників, ставлячи популярні тематичні напрямки в digital-мистецтві.

Багато сучасних художників прагнуть вийти в офлайн, адже важлива риса цифрового мистецтва – інтерактивність, коли глядач стає учасником, а іноді навіть творцем твору мистецтва. Так, відома шанхайська художниця Лу Ян створює інсталяції, у яких поєднує відеоігри, 3D-анімацію та інші техніки.

Digital-художників справді дуже багато, і у кожного свій унікальний стиль та техніки. Але є й зворотний бік бурхливого сплеску цифрової творчості – digital art практично неможливо описати та систематизувати. Щодня у світі створюються, виставляються та публікуються десятки тисяч нових робіт. Неможливо передбачити, хто з художників залишиться в історії, а хто розчиниться в мережі, отримавши свої швидкоплинні хвилини слави.