Рівень англійської В2: що потрібно знати та як здобути

В цій статті ми детальніше розглянемо що в себе включає ступінь розуміння англійської Upper-intermediate і що потрібно для цього знати.

Уявіть, що ви рухаєтеся дорогою все далі й далі, і в якийсь момент доїжджаєте до роздоріжжя. На дорожньому знаку написано «продовжити рух вперед» та «завершити подорож». Прийняття рішення лежить на вас тут і зараз, і воно залежить від тих задач, які стоять перед вами.

Вибір напрямку такий же самий і вибір вчити мову далі чи зупинитися, адже рівень В2 дає змогу повноцінно функціонувати в англомовному середовищі під час робочих поїздок, відпочинку чи навчання. А от для досягнення наукових ступенів та написання відповідних робіт варто прагнути рівня С2.

Визначення рівня англійської Upper-intermediate

Для оцінювання рівня володіння іноземною мовою Cambridge розробив шкалу The Common European Framework of Reference for Languages, яка допомагає зорієнтуватися на якому рівні знань знаходиться людина.

Загальноєвропейські рамки знання мов (CERF) — це міжнародна система оцінювання різних мов Європи. В першу чергу вона допомагає оцінити рівень знання мови на практиці, а також розуміння граматики і лексики. Шкала поділяється на три рівні:

  • А1, A2 (базовий) — маючи знання на цьому ступені ви можете спілкуватися англійською простими реченнями на побутові теми, вам відомі базові правила граматики, вмієте писати не складні особисті листи, маєте словниковий запас до 2500 слів;
  • В1, В2 (середній) — дозволяє вільно говорити майже на будь-які теми, але ще досі виникають труднощі в розумінні, ви можете переглядати фільми, серіали та читати книги мовою оригіналу, інформація досі сприймається узагальнено, тому що не всі слова зрозумілі. Словниковий запас не перевищує 3750 слів;
  • С1, С2 (просунутий) — можете вести діалог англійською навіть на малознайомі теми, вмієте писати тексти зі складною лексикою. Словниковий запас може перевищувати 4500 слів.

Що потрібно знати на рівні В2?

Upper-intermediate достатньо, щоб на хороший бал здати міжнародні іспити TOEFL або IELTS для отримання роботи в міжнародній компанії або вступу в університет.

Для щаблю вище середнього характерні такі навички:

  • вміння викладати письмово свої роздуми з приводу малознайомої теми у форматі есе або листа;
  • є розуміння про що йдеться в англомовних телепередачах, серіалах, новинах, інтерв’ю тощо;
  • з’являється навичка логічно й послідовно пояснювати англійською свою думку з приводу певної теми. Є потрібна кількість знань, щоб підтримувати дикусію, наводити свої аргументи за і проти;
  • достатньо словникового запасу для читання статей та художньої літератури зі складною лексикою, мовними оборотами та ідіомами, поки що зрозуміла суть написаного, але виникають труднощі, тому з’являється потреба звертатися до словника.

Підготовка до здачі міжнародних іспитів

Якщо ваша ціль — це вступ в університет закордоном або ж робота на іноземну компанію, в такому разі здача іспитів IELTS або TOEFL є одним із вимог. Зазвичай, на підготовку до екзамену відводиться 2-3 місяці, вона включає: reading, listening, speaking, writing.

Що необхідно знати для успішної підготовки?

  1. Почніть займатися з викладачем індивідуально або на групових заняттях. Курси присвячені підготовці до міжнародних екзаменів TOEFL чи IELTS охоплюють всі навички які будуть перевірятися, а саме: читання, письмо, аудіювання та граматика. Навчання побудовано на базі завдань, які зустрічаються на іспитах.
  2. Читайте статті на різні теми, це можуть бути новини на політичну, наукову, шоу-бізнес тематику тощо. Під час ознайомлення з матеріалом звертайте увагу на структуру статті чи листа, які використовують фрази входження і завершення, які застосовуються фразеологізми та ідіоми. Начитаність дозволить вам швидко сформулювати власні думки під час написання есе.
  3. Слухайте подкасти авторів з різних країн та регіонів. Навичка розрізняти на слух акценти та діалекти допоможе під час проходження блоку аудіювання.
  4. Виписуйте та вивчайте фразеологізми, ідіоми та лексичні обороти. Виберіть декілька прикладів есе та спробуйте проаналізувати, що автору вдалося, а що ні і чому стоїть саме така оцінка. Щотижня практикуйтеся в написанні власних есе, творів, офіційних і напівофіційних листів.

Висновок

Рівень В2 — це не межа знання англійської, а лише пункт пропуску до професійного рівня. На даній ступені ви вже можете вільно спілкуватися з носіями мови і розуміти майже все, читати художню літературу та дивитися фільми. Але для досягнення щаблів С1 і С2 ще потрібно попрацювати, тоді у вашому розпорядженні буде складна наукова література та художня, вміння використовувати в розмові гру слів, цікаві ідіоми та фразеологізми. Все, що потрібно — це час, терпіння та наполегливість.