Як обрати якісний спальник для холодної та сніжної зими?

Туристи з досвідом, при виборі спальних мішків, виділяють кілька критеріїв. Першочергові серед них теплоізоляція і температурний режим. Безсумнівно, необхідно обирати мішок, який відповідає порі року і температурі на вулиці. Крім того, важливою характеристикою є стійкість до вологи.

Переваги та недоліки натурального наповнювача для спальних мішків

Варто купити спальний мішок, в якому використовується гусячий або качиний пух. Це один з найкращих утеплювачів, який утримує тепло тривалий період часу, не дозволяючи замерзати.

Особливості спальників з натуральним пухом:

  • У такого наповнювача є великий недолік - це здатність вбирати вологу і намокати. Виробники врахували цю властивість натурального пуху, тому використовують спеціальні водонепроникні рідини, якими насичують наповнювач.
  • Попри це, водостійкість зовсім не означає, що такий утеплювач не здатний намокати та вбирати вологу. Тому натуральні утеплювачі, такі як качиний та гусячий пух, використовуються тільки під час холодних сніжних зим, без опадів та дощу.
  • Використовувати спальний мішок з пуховим наповнювачем не можна в умовах високої вологості, мокрого снігу та дощу.

Щоб утеплювач рівномірно розподілився всередині спального мішка, він розміщується не між зовнішньою та внутрішньою частиною виробу, а у спеціальних канавках та тунелях. Тому утеплювач поміщають у спеціальні мішки, що складаються з декількох секцій, що дозволяють розділити наповнювач на кілька частин, перешкоджаючи збиванню в одну купу.

Вибір спальника для вологого клімату

Для туристів, які змушені багато рухатися, важливим параметром є вага туристичного спорядження, зокрема спального мішка. Попри те, що спальні мішки у формі ковдри дуже зручні, і дозволяють спати в будь-якому положенні, вони об'ємні, і не підходять для людей, які уві сні багато ворушаться. Оптимальним варіантом для таких туристів вважають спальні мішки у формі кокону, які щільно облягають тіло, поступово звужуючись від верху до низу. Таким чином, мінімальна ширина виробу в зоні ступні. Доповнюють вироби капюшонами, для зручності можуть використовуватися блискавки з гумовим ущільнювачем, що перешкоджає проникненню вологи крізь зубчики.

У період міжсезоння, важливим параметром виступає водонепроникність. Більшість відомих виробників використовують мембранні тканини, що дозволяють тілу дихати, але не пропускають вологу всередину. Однак в умовах сильних опадів, такі спальні мішки не надто ефективні. Тому рекомендовано додатково придбати водонепроникний чохол, який виготовлений з тканини зі спеціальним гумовим просоченням.